Čo zníži účty v domácnosti?

Naučiť sa šetriť energie v domácnosti bude užitočné nielen teraz, ale aj v nasledujúcich rokoch. Viete, kde môžete nájsť rezervy?

01.11.2022 08:00
krb, kúrenie, dobré bývanie, Foto:
Záťažové prikrývky fungujú na princípe hĺbkovej dotykovej stimulácie.
debata (4)

Na začiatku vykurovacej sezóny je dôležité skontrolovať predovšetkým vykurovaciu sústavu, odvzdušniť radiátory a skontrolovať tesnenia okien a dverí. „Malým krokom s veľkým efektom je neprekurovanie miestností. Každé zvýšenie teploty o jeden stupeň Celzia znamená zvýšenie spotreby o 6%,“ hovorí Jozef Pollág z PPA Power DS. Prúdeniu tepla do miestnosti zabraňuje akákoľvek prekážka na radiátore alebo v jeho blízkosti, neprekrývajte ho a nesušte na ňom bielizeň.

Ak nemáte na oknách záclony vôbec, spotrebujete na vykúrenie miestnosti viac energie. Zároveň však platí, že ak záclona zakrýva radiátory, teplo do miestnosti neprenikne. Ideálna dĺžka je po parapetnú dosku.

Krajniak Čítajte viac Ako budú fungovať energošeky? Krajniak vysvetľuje, komu prídu peniaze na účet

Myslite aj na vlhkosť

Nielen zo zdravotného hľadiska, ale i pre nižšiu spotrebu energie na kúrenie je ideálne zachovať vlhkosť vzduchu v interiéri od 50 do 60%. Pri vyššej vlhkosti a nižšej teplote budete mať totiž pocitovú teplotu rovnakú ako pri nižšej vlhosti, ale vyššej teplote. Pri teplote 23 stupňov Celzia a vlhkosti vzduchu 30% pocítite rovnakú tepelnú pohodu ako pri teplote 21 stupňov a vlhkosti vzduchu 60%.

Je dobré vedieť, že:

  • spotreba elektriny resp. plynu sa pri varení bez pokrievok zvýši o 150 – 300%,
  • trojmilimetrová námraza chladničky zvyšuje náklady na energiu o 75%,
  • umývačku a práčku využijete naplno, ak ich zapnete až po naplnení kapacity,
  • vodu na toalete môžete ušetriť aj s dvojtlačidlovým splachovačom, rozdiel v jej spotrebe môže byť sedem i viac litrov,
  • pri pätnásťminútovom sprchovaní spotrebujete iba 1/3 z objemu vody, ktorú by ste minuli pri kúpaní

Ak na niekoľko dní odídete z domu, kúrenie nevypínajte úplne, teplotu udržiavajte v rozmedzí 16 – 18 stupňov. Vykúriť znovu úplne vychladnuté miestnosti je drahšie, ako udržiavať v nich minimálnu teplotu. Správne naprogramovanie termostatov môže ušetriť až 30% teploty, nižšia teplota v spálni pomáha k lepšiemu oddychu.

Spotrebiče bez pohotovosti

Elektrina slúži nielen na svietenie, ale aj na pranie, varenie, žehlenie, umývanie riadu, vysávanie, na prevádzku elektroniky a niekde i na vykurovanie. „Niektoré zariadenie využívajú pohotovostný – stand-by režim, čiže elektrinu spotrebúvajú aj v čase, keď ich práve nevyužívate. Čím je spotrebič starší, tým vyššiu spotrebu má aj v tomto režime,“ upozorňuje J. Pollág. „Keď nie ste doma, vypnite zo zásuvky televízor, monitor, herné konzoly či wifi routre. Môžete ušetriť 8 – 15% z celkovej spotreby elektrickej energie,“ dodáva. Ak máte doma zvolený dvojtarifný produkt, čiže „nočný prúd“, využívajte ho na umývanie riadu v umývačke, na pranie či na nabíjanie spotrebičov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #šetrenie energiou