5 krokov k 70 %-nej úspore tepla na vykurovanie v rodinnom dome

Odborníci nám radia, že najväčšiu úsporu energie na vykurovanie v rodinnom dome získame kompletným zateplením. Čo doňho patrí a čo keď už niektorú časť domu máte zateplenú? Pozrite si náš manuál krok za krokom a nezabudnite, že do 28.2.2023 môžete využiť štátne dotácie na obnovu rodinných domov až do výšky 19 000 €.

08.11.2022 00:00
Knauf Insulation, pr, nepouzivat Foto:

Pri správne vykonanom komplexnom zateplení domu klesne spotreba energie v domácnosti približne na 12 MWh za rok, čím ušetrí stovky eur. Takéto celkové zateplenie stojí približne 17 000 € bez dotácie. Návratnosť investície je tak v závislosti od ceny energií menej ako 9 rokov. So štátnou dotáciou na obnovu rodinných domov, o ktorú je možné žiadať do konca februára 2023, môže byť aj o niekoľko rokov kratšia. Pre lepšiu predstavu prinášame príklad konkrétneho slovenského domu.

Reálny príklad podľa energetického certifikátu

Rodinný dom v Bardejove v energetickej triede D s potrebou tepla na vykurovanie 170 kWh/m2 za rok sa odporúčanými opatreniami, kompletným zateplením, dostal do triedy B s potrebou tepla na vykurovanie 50 kWh/m2 za rok, čo predstavuje úsporu 70,59 %. K tejto zmene prispelo zateplenie fasády, plochej a šikmej strechy, stropov a ostení.

Foto: AVMI
Knauf Insulation, pr, nepouzivat
Foto: AVMI
Knauf Insulation, pr, nepouzivat

1. Zateplenie fasády

Obvodová stena tvorí najväčšiu plochu obálky domu, jej zateplenie je preto veľmi dôležité, hlavne jeho hrúbka. Dnes už väčšina majiteľov domov chápe, že hrúbka tepelnej izolácie pod 15 cm je nepostačujúca pri novostavbách i rekonštrukciách. Rozhodovanie sa už skôr posúva na hodnoty medzi 15 cm až 20 cm.

K vyšším hrúbkam izolácie by sa mali prikloniť najmä tí, ktorí plánujú nad okná inštalovať vonkajšie žalúzie. Podomietkové „kastlíky“ vie na fasáde krajšie schovať hrubší zatepľovací systém. Keďže majú väčšinou šírku asi 14 cm a k tomu je ich potrebné nad oknom odizolovať od steny aspoň na 4 – 5 cm, pre zamedzenie tepelných mostov je potrebná hrúbka izolácie minimálne 20 cm.

Pre náš vzorový dom v Bardejove navrhol projektant zateplenie fasády minerálnou vlnou 16 cm a štítové steny v podkroví minerálnou vlnou 20 cm. Hrúbku izolácie pre váš dom Vám navrhne projektant, prípadne sa môžete poradiť s bezplatným poradcom na Home by Knauf.

Foto: Knauf Insulation
Knauf Insulation, pr, nepouzivat

2. Výmena okien a dverí či úprava ostenia

Mnohí majitelia domov už pred zateplením majú okná vymenené, niektorí si to však nechávajú tesne pred zateplením fasády. Ak pri výmene okien už vopred rátate so zateplením fasády, treba sa dohodnúť s montážnikmi, aby ich osadili čo najviac na vonkajšiu hranu muriva. Vtedy vieme fasádnymi doskami prekryť časť okenného rámu a predídeme tak tepelným mostom. Majstri potom nepotrebujú „dotepľovať“ ostenia, ľudovo špalety.

Ak sú okná vo fasáde príliš „utopené“, vznikajú tam tepelné mosty. V tom prípade je potrebné použiť izoláciu na zateplenie ostenia v hrúbkach 2 – 4 cm. Väčšia hrúbka je lepšia, avšak pokiaľ je rám okna tenký, môžu nastať problémy s montážou protihmyzových sietí na oknách aj dverách.

V modelovom príklade z Bardejova boli okná a dvere nedávno vymenené, takže opatrením má byť zateplenie ostenia okien z exteriéru minerálnou vlnou s hrúbkou 3 cm.

Foto: Knauf Insulation
Knauf Insulation, pr, nepouzivat

3. Zateplenie strechy

Neexistuje jediná správna hrúbka tepelnej izolácie v šikmej streche. Treba ju zvoliť podľa podmienok na konkrétnej streche, poveternostných podmienok prostredia a podľa tepelnoizolačných vlastností izolantu, ktoré určuje parameter lambda ℷ. Do šikmej strechy je ideálna ekologická minerálna vlna ECOSE, ktorá neobsahuje chemikálie a umelé farbivá a vďaka svojej pružnosti efektívne vyplní priestor pod strechou. Je potrebné zateplenie minimálne v dvoch vrstvách. Pri izolácii s lambdou v rozmedzí 0,035 – 0,038 W/m.K je potrebná celková hrúbka aspoň 30 cm. Ak si však nechcete príliš zmenšiť obytný priestor v podkroví, riešením je kvalitnejšia izolácia s lambdou 0,032 – 0,033 W/m.K , kde postačí celková hrúbka 25 cm.

Pri zateplení striech, pod ktorými nie je obytný priestor sa často odporúča zatepliť strop (povalu) nad vykurovaným priestorom, jednou z rýchlych možností je fúkaná minerálna izolácia.

V našom vzorovom dome bolo navrhnuté zateplenie plochej strechy PIR panelmi 10 cm a do šikmej strechy izolácia minerálnou vlnou s hrúbkou 30 cm. Ak sa potrebujete poradiť o hrúbkach izolácie pre váš dom, môžete využiť bezplatné služby online osobného poradcu na Home by Knauf.

Foto: Knauf Insulation
Knauf Insulation, pr, nepouzivat

4. Zateplenie stropu pivnice/garáže a povaly

V mnohých rodinných domoch môže teplo unikať do nevykurovanej pivnice alebo na povalu. Najúčinnejším riešením je zateplenie stropu pivnice alebo garáže s hrúbkou aspoň 8 až 10 cm, čo výrazne zvýši teplotný komfort v interiéri. Praktické je zateplenie napríklad minerálnymi lamelami.

V starších domoch s neobytným podkrovím alebo v bungalovoch sa najčastejšie zatepľuje strop či povala. V posledných rokoch je trendom použitie fúkanej minerálnej izolácie, ktorá účinne vyplní všetky škáry okolo trámov, káblov a rozvodov a je nafúkaná za pár hodín.

Pre modelový dom v Bardejove projektant zvolil zateplenie stropu nad 1. podlažím minerálnou vlnou 30 cm a na 2. podlaží pórobetónovými doskami 10 cm.

Foto: dreamstime
Knauf Insulation, prm bepouzivat

5. Zateplenie podlahy a sokla

V starších rodinných domoch bez pivnice býva tiež často nepríjemne chladno od podlahy, preto ju je tiež potrebné zatepliť. Komfortná podlaha by mala udržiavať teplo odspodu a tiež vytvárať akustickú, zvukovú, pohodu. Na prízemí, pod ktorým už nie sú vykurované miestnosti, je potrebné lepšie tepelne izolovať, dokáže nám to ušetriť 5 – 10 % tepla v interiéri, na poschodí nám záleží aj na nepriezvučnosti, teda na schopnosti podlahy zadržiavať zvuky a neprepúšťať ich dolu. Pre tlmenie hluku je účinné použiť izoláciu z minerálnej vlny.

V modelovom príklade z Bardejova bola podlaha čiastočne zateplená už pred celkovou obnovou, dodatočné odporúčanie bolo zatepliť sokel XPS polystyrénom s hrúbkou 10 cm z exteriérovej strany, pretože izolácie, ktoré sa dotýkajú pôdy, musia byť odolné voči vlhkosti.

chyba