Ako krotiť náklady na drahé energie

Keď Slovensko od 1. januára 2021 odštartovalo uplatňovanie prísnejších noriem na energetickú hospodárnosť nových domov, nik netušil, ako sa vyvinie situácia v energetike.

27.12.2022 10:00
okná, únik tepla, úspora energií, pohľad von oknom Foto:
Ilustračné foto.
debata

Realitou dneška je neistota a obavy z vysokých cien elektriny a plynu a skloňovanie šetrenia vo všetkých pádoch. Odborníci pripomínajú tým, ktorí sa chystajú stavať nový dom, aby dbali na kvalitný a komplexný projekt.

"Pri návrhu domu, ktorý má splniť požiadavky energetickej triedy A0, je potrebné nájsť optimálnu, vyváženú kombináciu tepelnoizolačných vlastností a technologických zariadení, ktoré ho budú zásobovať energiou,“ hovorí Gabriel Szöllösi zo spoločnosti Wienerberger.

Povedané inak, každý stavebník musí naozaj veľmi dôsledne zvažovať, aké si zvolí nielen vonkajšie materiály, ale i vnútorné zariadenia a vybavenie, aby spotreboval čo najmenej energií. Súčasná kríza tak paradoxne nevídane zrýchľuje dlhodobé tendencie zbaviť sa postupne závislosti od fosílnych palív, hoci na druhej strane nejde vôbec o lacnú záležitosť.

Zrejme každá domácnosť uvažuje o tom, ako šetriť, najmä pred blížiacou sa zimou. Jednou z možností môže byť aj kúrenie klimatizáciou, najmä v prechodných obdobiach, keď je síce ráno už chladno, no počas dňa sú teploty ešte celkom príjemné.

K nižším účtom za energie však môžu prispieť napríklad okrem výmeny okien, čo je finančne nákladnejšie, aj menej nákladné opravy a úpravy bývania. Dôkladné utesnenie okien, dverí alebo termoizolačnými farbami natreté steny tiež vplývajú na výšku účtov za energie.

A navyše, okrem tepelných mostov bránia aj tvorbe kondenzácie na stenách, ktorá „nesie vinu“ za vlhnutie a následný vznik plesní. Usporíte, aj keď si za radiátor nainštalujete izolačnú fóliu, vedeli ste, že " vráti“ naspäť do izby až 90 % tepla?

Napriek všetkým nepríjemným správam o energetickej kríze však netreba zabúdať ani na zdravie. Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva upozorňujú, že napríklad otužovanie je síce fajn, ale žiaden extrém nie je dobrý a odporúčajú dbať nielen na optimálne teploty v miestnostiach, ale aj na extrémne znižovanie teploty vody v bojleri. Ak má totiž teplotu pod 45 stupňov, môžu sa v nej rozmnožiť legionely, zdraviu škodlivé baktérie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie