Uvažujete nad novými oknami? Ako vybrať tie správne, radí odborník

Výber správnych okien je dôležitý nielen z estetického hľadiska, ale aj pre úsporu energií.

28.12.2022 10:00
okná, izolácia, tesnenie, nákup okien Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Pri výbere nových okien vezmite do úvahy predovšetkým parametre stavby a prostredia. Ak máte dom na mieste s náročnými poveternostnými podmienkami alebo s väčšou hlukovou či prachovou záťažou, zohľadnite to pri výbere profilového systému.

"Isté špecifiká platia aj pre pasívne domy. Súčiniteľ prestupu tepla celým oknom Uw musí byť menší ako 0,8 W/m2K. Tepelnoizolačné vlastnosti okien sa odvíjajú nielen od použitého materiálu, dôležitá je predovšetkým stavebná hĺbka okenného profilu a kvalita zasklenia,“ vysvetľuje Richard Klička, špecialista z oddelenia stavebnín v projektových marketoch Hornbach.

Trojité či dvojité

Pri výbere sa budete musieť rozhodnúť, či zvoliť na presklenie izolačné dvojsklo, alebo trojsklo. Myslite na to, že vhodná voľba dokáže významne ovplyvniť kvalitu života a náklady na vykurovanie.

"Podstatným parametrom je aj bezpečnosť. Moderné okná majú množstvo ochranných prvkov, ktoré sťažujú vlámanie. Preto je namieste poznať funkciu doplnkov, a najmä kvalitu i vlastnosti kovania, ktoré zásadne ovplyvňuje funkčnosť okien,“ radí odborník.

"Nedajte sa zmiasť názormi, že izolačné vlastnosti závisia predovšetkým od kvality materiálu alebo že plastové okná oproti dreveným eurooknám ,nedýchajú’. Ak sú okná nastavené správne, nie je medzi nimi rozdiel. Každý z materiálov má svoje prednosti, ale aj nedostatky.“

Plastové a drevené

V súčasnosti sú najobľúbenejšie plastové okná, najmä pre cenovú dostupnosť a skutočnosť, že nie je potrebné starať sa o ich povrchovú úpravu. Najčastejšie nájdete v sortimente biele rámy, ktoré patria k najlacnejším.

Málokto vie, že aj plastové okná môžu byť na prvý pohľad prakticky na nerozoznanie od drevených. Plast si totiž môžete nechať potiahnuť fóliou, ktorá napodobňuje drevo. Výhodou okien z plastu je nenáročná údržba, výborná tepelná izolácia a odolnosť voči vonkajším podmienkam.

Majú aj dve dôležité certifikované vlastnosti – prievzdušnosť – celkovú tesnosť a vodotesnosť. Nevýhodou je nutnosť pravidelného vetrania a častejšie nastavovanie, najmä pred zimou.

Drevené okná plastovým zdatne sekundujú v požiadavkách na údržbu a aj v termoregulačných vlastnostiach.

"Farby, ktoré sa dnes na náter okien používajú, sú flexibilné a pružné, ,pohybujú sa’ spoločne s drevom a sú vysoko odolné proti poveternostným vplyvom aj UV žiareniu. Istou nevýhodou je pravidelná údržba. Dvakrát ročne ich treba natrieť špeciálnou tinktúrou,“ zdôrazňuje R. Klička.

Za drevené okná si priplatíte trochu viac. V súčasnosti sa vyrábajú z tzv. eurohranolov, ktoré sú veľmi stabilné a odolné. Veľmi dobre tepelne izolujú a pri správnej údržbe vydržia roky.

"Na rozdiel od plastových okien sa dá ľahko opraviť povrch a v prípade rozbitého skla aj ľahko zaskliť. Pretože drevo je materiál, ktorý stále pracuje, môže byť pre niekoho nevýhodou pravidelná údržba povrchu.“

Drevohliníkové a hliníkové

Ak si chcete domov oživiť esteticky dokonalými oknami, no nemáte čas na starostlivosť o ne, sú ideálnou voľbou drevohliníkové okná. Dopĺňa ich vonkajšie hliníkové opláštenie, ktoré ich aj chráni.

"Na výber je celý rad rôznych tvarových variácií hliníkového plášťa, ktoré veľmi podstatne zmenia vzhľad i charakter stavby, od klasického predsadeného či plošne zarovnaného dizajnu, až po varianty so skrytým krídlom,“ hovorí odborník.

Do najvyššej cenovej kategórie patria hliníkové okná. Zamerajte sa na ne, ak potrebujete veľké okná a dvere, napríklad na terasu. Vnesú do domu nádych moderny, zaručia perfektnú tvarovú stabilitu, dlhodobú funkčnosť a najdlhšiu životnosť.

Kvalitu okien spoznáte až po niekoľkých mesiacoch používania v rôznych klimatických podmienkach. Nejde o zanedbateľnú investíciu, preto je veľmi dôležitý výber dodávateľa.

"Odporúčam oslovovať iba známe a preverené spoločnosti,“ radí R. Klička.

Ak sú okná nastavené správne, nie je medzi nimi rozdiel. Každý z materiálov má svoje prednosti, ale aj nedostatky.
Richard Klička - Hornbach

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie