Hlodavce milujú izolácie, ale nie všetky. Ako s nimi vybabrať?

Myši, kuny, ale aj iné zvieratá si na jeseň hľadajú miesto, kde budú v teple, bezpečí a budú mať aj prístup k potrave. Mieria preto na strechy alebo zateplené obvodové múry domov. Nepustite si ich domov.

26.12.2022 10:00
myš, hlodavec, potkan Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Podľa Branislava Augustína, odborníka na stavbu a rekonštrukcie z spoločnosti Sika, sa narušením tepelnej izolácie domu vytvárajú tepelné mosty, kadiaľ uniká teplo.

"Náklady na opravu nie sú zanedbateľné, a navyše hlodavcami poškodená izolácia môže byť miestom, odkiaľ sa šíri zápach a choroby.“ Aby neprišlo k omylu, izolácia hlodavcom nechutí, nežerú ju. Je v nej však teplo a sucho, čo sú ideálne podmienky na vytvorenie hniezda.

Zároveň si na niektorých druhoch izolácie môžu dobre obrusovať rezáky, ktoré im stále dorastajú. Preto nie je pred nimi úplne v bezpečí žiadna zaizolovaná plocha. Môžu ju ničiť, rozhryzú všetko, čo im stojí v ceste, nevynímajúc káble, k tomu rušia zvukmi, no najnepríjemnejšie je, že ich kožuchy a exkrementy sú hrozbou pre zdravie ľudí i domácich miláčikov.

Sieťka, plašiče i vetrací hrebeň

Nezaizolovať dom sa napriek týmto nepríjemnostiam určite nevypláca. "Zatepliť dom aj strechu má jednoznačne zmysel. Výberom izolačného materiálu škodcom síce nezabránite, aby k vám prišli, no už pred zatepľovaním je vhodné myslieť na ochranu miest, kam by sa mohli dostať a ochrániť ich mechanicky, napríklad oceľovou sieťkou na odkvape a na vetracích medzerách,“ radí B. Augustín.

Funkčným riešením sú aj elektrické zvukové plašiče, ich frekvencia odrádza zvieratá od toho, aby sa u vás udomácnili. Základom ochrany proti vniknutiu živočíchov do strešného plášťa je celoplošné debnenie strechy a použitie systémových doplnkov, ako sú ochranný vetrací hrebeň či ochranný pás proti vtákom.

" Na jeseň je dôležité celú strechu dôkladne skontrolovať a akékoľvek poškodenia, aj malé praskliny, opraviť, pre zvieratá môžu byť pohodlným vstupom do vášho obydlia,“ zdôrazňuje B. Augustín.

Sú vyberavé

Hoci pred myšami a inými hlodavcami nie je v bezpečí žiaden tepelnoizolačný materiál, predsa len si neželaní nájomníci vyberajú, v ktorej streche prezimujú aj podľa toho, čím je zaizolovaná.

Pri laboratórnych pokusoch, v ktorých sa myši mohli dostať za potravou v rôznych typoch izolácie – polystyrén, PUR pena, slama, ovčia vlna, konope, kamenná vlna, sklená vata a celulóza, obstála najlepšie polyuretánová pena a extrudovaný polystyrén. Myši nemali záujem prehrýzať sa cez ne, napriek tomu, že ich za izolantom čakala potrava.

Dali prednosť prírodnej organickej izolácii – minerálnej vlne, slame a celulóze, ktoré pre ne neboli prekážkou. Dostali sa cez ne ľahko a rýchlo.

Podľa autorov štúdie z Technickej univerzity vo Zvolene nemali záujem prehrýzť sa cez striekanú PUR penu pravdepodobne pre mikroštruktúru tohto materiálu s uzavretými pórmi a tiež pre chemické zloženie.

"Tento výsledok, samozrejme, neznamená, že ide o 100-percentnú záruku, ale platí, že ak chcete zabrániť poškodeniu izolácie hlodavcami, je PUR pena dobré riešenie,“ podotýka Lukáš Kmenta, Country manažér Huntsman Building Solution pre Čechy a Slovensko.

Kedy pomôže poistka

Ak sa k vám už hlodavce nasťahovali, je pravdepodobné, že na jar odídu, v každom prípade však musíte napáchané školy a poškodenia opraviť.

"Podľa druhu použitej izolácie a rozsahu poškodenia môže ísť o lokálnu opravu, ale často aj o výmenu celej izolácie,“ upozorňuje B. Augustín. To stojí pekných pár tisíc eur a vyžaduje si to aj niekoľko dní až týždňov. Aplikácia polyuretánovej peny je jednoduchšia, nastriekanie na dome štandardnej veľkosti zaberie iba jeden deň, no aj tak to bude niečo stáť.

Na opravy môžete využiť aj poistenie. "Do poistenia bytov a rodinných domov býva do poistného krytia automaticky zahrnuté aj poistné riziko vzniku škôd spôsobených voľne žijúcimi živočíchmi. Ide o situáciu, keď voľne žijúce živočíchy, teda nie domáce zvieratá, spôsobia poškodenie alebo zničenie poistenej stavby na jej vonkajšej strane, napríklad na obvodových stenách alebo na strešnej konštrukcii a podobne,“ vraví Alena Kováčiková, manažérka produktového úseku PREMIUM poisťovne.

"Okrem takýchto škôd na nehnuteľnosti sú poistením kryté aj náklady vynaložené na odstránenie hniezd včiel, ôs alebo sršňov za podmienky, že im predchádzala škoda spôsobená voľne žijúcimi živočíchmi, a aj náklady vynaložené na dezinsekciu alebo deratizáciu v súvislosti so škodami spôsobenými voľne žijúcimi živočíchmi.“

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #teplo #hlodavce #dobré bývanie #kuny