Kedy je bývanie zdravé? Prečo zvoliť kvalitné materiály?

Kvalita prostredia, v ktorom žijeme, je mimoriadne dôležitá. Ak sa chystáte stavať rodinný dom, myslite na budúcnosť a zvoľte si kvalitné stavebné materiály, ktoré zabezpečia zdravú vnútornú klímu.

03.01.2023 10:00
ceny energií, sporenie, spravovanie financií,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

V časoch energetickej neistoty je ešte dôležitejšie ako kedykoľvek predtým navrhovať energeticky úsporné riešenia domu hneď vo fáze projektovania. Kvalitný projekt je predovšetkým komplexný, mal by byť výsledkom spolupráce architekta, projektanta a špecialistu na technické zariadenia budov.

Jasný a premyslený koncept vrátane technologických zariadení je dôležitý pre dosiahnutie energetickej triedy A0. Zjednodušene povedané, pred stavbou domu musíte zvážiť množstvo faktorov, počnúc orientáciou cez tvar, návrh obálky domu až po vetranie.

„Pri návrhu domu, ktorý má splniť požiadavky energetickej triedy A0, je potrebné nájsť optimálnu a vyváženú kombináciu tepelnoizolačných vlastností obálky domu a technologických zariadení na zásobovanie domu energiou. Zvyšovanie tepelnoizolačných parametrov obálky nad určitú úroveň už efektívne úspory energií neprinesie. Ich minimálnu efektívnu potrebu je namieste pokryť kombináciou technických zariadení“ hovorí Gabriel Szöllösi, produktový manažér spoločnosti Wienerberger.

Obvodový plášť domu však netvoria len vonkajšie steny a stropy, ale aj okná, dvere, strecha a podlahy. Prvoradým predpokladom na dosiahnutie maximálnych tepelných úspor je zosúladenie tepelnotechnických kvalít všetkých obvodových prvkov domu.

Teplo regulujte

K nižším nákladom na vykurovanie môže prispieť akumulácia tepla. Túto vlastnosť majú materiály s vyššou objemovou hmotnosťou, najmä tehly.

"Pomáhajú udržiavať stabilnú interiérovú teplotu v miestnostiach pri zmenách vonkajšej teploty v priebehu dňa aj v prechodných obdobiach. Teplo akumulované v masívnych tehlových stenách sa pri zmenách vonkajšej teploty uvoľňuje do vnútorného prostredia, takže zmeny vonkajšej teploty sa vnútri prejavia so značným oneskorením. Tak môžete ušetriť časť energie na vykurovanie, resp. chladenie,“ vysvetľuje G. Szöllösi.

Tehlové murivo stabilizuje vnútorné prostredie aj v lete, keď keramické steny teplo z interiéru odoberajú. Optimálna teplota v domácnosti by sa mala pohybovať v rozmedzí 18 až 22 stupňov, v závislosti od typu miestnosti.

Zatiaľ čo vo vstupných priestoroch a na schodisku postačí 16 stupňov, v kúpeľni by táto teplota asi nepotešila. V miestnostiach, kde sa zdržiavate dlhšie, by ste mali dennú teplotu udržiavať na úrovni okolo 20 stupňov, v kúpeľni okolo 22, v spálni postačí 18 stupňov. Teplotu nezabudnite regulovať. Jej zníženie o jeden stupeň môže viesť k úsporám energie až o 6 %.

Na vlhkosť platí správne vetranie

Dôležitým ukazovateľom zdravého bývania je i vlhkosť v dome. Optimálna by sa v lete mala pohybovať v rozmedzí 45 – 50 %, v zime okolo 50 – 60 %. Zvýšená vlhkosť je ideálnym prostredím pre plesne, baktérie či roztoče. Pre nízku vlhkosť pod 30 % sú zasa typické ťažkosti s dýchaním a vysúšanie slizníc. Ak máte v dome nižšiu vlhkosť, musíte viac kúriť.

Pálené tehly po vypálení v tehliarskej peci neobsahujú žiadnu výrobnú vlhkosť a dokážu eliminovať plesne a alergie v dome.

"Steny z pálených tehál prirodzene regulujú vlhkosť vnútorného prostredia, zabezpečujú optimálny vlhkostný režim a sú prirodzený regulátor vnútornej klímy,“ vysvetľuje G. Szöllösi.

Vlhkosť vzduchu v domácnosti môžete regulovať viacerými spôsobmi. Obmedzte sušenie bielizne v interiéri, používajte digestor a správne vetrajte. Práve spôsob vetrania môže vlhkosť výrazne ovplyvniť.

Pri navrhovaní domov sa čoraz častejšie uplatňuje riadené vetranie s rekuperáciou, ktorá sčasti pokrýva aj potrebu tepla na vykurovanie a zároveň zabezpečí prísun čistého čerstvého vzduchu.

Doprajte si ticho

K dobrému bývaniu patrí aj primeraná hladina hluku. Jeho vnímavosť je individuálna a závisí aj od toho, čomu sa práve venujeme.

Zmeny zdravotného stavu môže vyvolať už hodnota nad 60 decibelov. Dlhodobé vystavenie nadmernému hluku sa zvykne prejaviť depresiami, zhoršeným spánkom, ale aj zvýšeným rizikom infarktu. Vyhnúť sa nepríjemnostiam pomôže aj dobrá zvuková izolácia stavby.

"Deliace steny a priečky z akustických tehál pomôžu zabezpečiť akustickú pohodu. Oproti štandardným poskytujú o 5 až 7 decibelov vyšší útlm, čo znamená zníženie hluku o 50 až 75 %. Sú určené najmä na zhotovenie medzibytových deliacich stien, no poslúžia aj pri dispozičnom rozdelení rodinného domu na dennú a nočnú časť či pri akustickom oddelení domov v radovej zástavbe,“ hovorí G. Szöllösi.

Dajte si záležať na streche

Okrem vhodne zvoleného murovacieho materiálu je pri stavbe domu veľmi dôležitá aj správna realizácia strechy, môže totiž cez ňu unikať až 15 % tepla. Určite preto nepodceňte zhotovenie strešného plášťa. S prihliadnutím na ekologické, ekonomické a zdravotné aspekty je vhodnou voľbou keramická pálená škridla.

Má dlhú životnosť, odoláva poveternostným vplyvom a pomáha udržiavať priaznivú vnútornú klímu. Pred jej realizáciou zvážte, či budete priestor pod strechou využívať na bývanie. Ak áno, nezabudnite na odvetranie a výber správnej hrúbky tepelnej izolácie podkrovia a oslovte projektanta.

Myslite aj na výber vhodnej hydroizolačnej fólie, protisnehový systém, správne prichytenie krytiny a v neposlednom rade i na spoľahlivého pokrývača s dlhoročnými skúsenosťami.

"Bezproblémové fungovanie strechy je vhodné poistiť si komplexným systémom od jedného výrobcu. Dôležité je aj doplnkové príslušenstvo, najmä zabezpečenie rizikových miest, akými sú prestupy pre kanalizáciu, anténu, solárne a fotovoltické panely,“ odporúča M. Dobrovodský, produktový manažér pre značku Tondach.

debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie