Kúriť môžete aj klimatizáciou. Kedy je výhodnejšie ako kúrenie radiátormi?

Plynová kríza atakuje ceny elektrickej energie i plynu a témou dňa je, ako v domácnosti ušetriť, najmä pri kúrení. Pomôcť môže klimatizácia.

30.12.2022 10:00
kúrenie, klimatizácia, energetická kríza, ceny... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Nie každý si môže dovoliť investovať do zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov. Rýchlym aj cenovo dostupným riešením pre prechodné obdobia môže byť klimatizácia, väčšina moderných jednotiek sa totiž dá využívať aj na vykurovanie. Pri porovnaní s kúrením plynom alebo elektrinou pritom vychádza kúrenie klimatizáciou výhodnejšie.

Elektrický kotol vyrobí z 1 kW elektrickej energie 1 kW tepla, pričom tepelné čerpadlo vzduch-vzduch, teda klimatizácia, dokáže vyrobiť z 1 kW elektrickej energie až do 5 kW tepla. Úspornejšie vychádza vykurovanie klimatizáciou aj v porovnaní s plynom, plynový kotol vyrobí z 1 kWh plynu 1 kWh tepla. Súčasný rast cien navyše spôsobil, že aktuálna cena elektrickej energie predstavuje zhruba polovicu ceny plynu.

Teplo do pol hodiny

Častou dilemou počas prechodných období v mnohých rodinách je, kedy začať vykurovať. Rána už bývajú takmer mrazivé, no počas dňa môže byť vykurovanie zbytočné. Nevýhodou hlavných vykurovacích systémov je ich dlhý štart.

Niekedy trvá takmer deň, kým začne elektrický či nízkoteplotný vykurovací systém kúriť naplno. Ak ho už teda zapnete, nechajte ho pustený celú zimu. Čím neskôr začnete kúriť, tým viac šetríte, určite by to však nemalo ísť na úkor tepelnej pohody, preto je prechodné obdobie správnym časom na využitie klimatizačnej jednotky na kúrenie.

Výhodou je, že po jej zapnutí máte teplo do pol hodiny. Nemusíte pritom kúriť stále a veľký vykurovací systém môžete používať v konečnom dôsledku menej ako tri mesiace v roku. Ak budete kúriť iba vtedy, keď ste doma, alebo keď je to potrebné, môžete v zime výrazne ušetriť. Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch potrebuje pre svoj chod len elektrickú energiu.

Vyčistí aj vzduch

Klimatizácia vykuruje vyfukovaním teplého vzduchu do miestnosti, jeho cirkulácia však na pocit tepelnej pohody nevplýva negatívne.

"Pri moderných jednotkách si viete smer fúkania vzduchu nastaviť. Vďaka tepelnému senzoru jednotka rozpozná človeka či dokonca aj domáce zviera v miestnosti a vy si nastavíte, či vzduch bude, alebo nebude fúkať na vás. Termosenzor navyše meria aj teploty povrchov a na základe získaných dát upravuje distribúciu vzduchu,“ vysvetľuje Martin Hanic, odborník na tepelné čerpadlá značky Mitsubishi Electric.

Okrem distribúcie tepla dokáže klimatizácia aj filtrovať vzduch. V závislosti od filtra môžete domácnosť zbaviť prachu, alergénov, baktérií či dokonca vírusov, čo určite nie je práve v prechodných obdobiach na škodu. Navyše moderné klimatizačné jednotky na rozdiel od starších typov nenarobia veľký hluk, pracujú na hranici počuteľnosti, na úrovni 19 decibelov.

Ideálna na chate

Klimatizácia nie je vhodná len ako doplnkové vykurovanie do domácností obývaných celoročne. Napriek tomu, že pri dnešných cenách energií a komodít môžu domácnosti ušetriť stovky eur ročne, jej primárne využitie je v priestoroch, ktoré nevyužívate celodenne a stačí, ak ich vykurujete občas.

Ideálne ju môžete využiť v chatách alebo nehnuteľnostiach, do ktorých chodíte napríklad iba na víkend. Klimatizácia ju výborným riešením aj pre vykurovanie kancelárií či výrobných hál.

Moderné klimatizačné jednotky umožňujú nastaviť smer fúkania vzduchu, termosenzor meria aj teploty povrchov a na základe získaných dát upravuje jeho distribúciu.
Martin Hanic - Mitsubishi Electric

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie