Prenajímate byt alebo dom? Musíte zaplatiť daň

Ak prenajímate nehnuteľnosť na základe uzavretej nájomnej zmluvy a nejde o prenájom na základe živnostenského oprávnenia, musíte zaplatiť daň z príjmu. Podľa zákona o dani z príjmov sa totiž peniaze z prenájmu považujú za príjem podliehajúci dani.

02.03.2023 12:00
nájom, byt, nehnuteľnosť, kľúče, manželia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Príjem z prenájmu bytu či domu musí vlastník, ktorý nie je podnikateľ, priznať v daňovom priznaní k dani z príjmov fyzických osôb. Kedy tak ale naozaj musí urobiť? Podlieha dani každý príjem z prenájmu?

Všeobecne platí, že ak ste minulý rok mali príjem z prenájmu nehnuteľnosti vyšší ako 500 eur, vzťahuje sa na vás povinnosť zaplatiť daň z príjmu. Daňovník je povinný podať daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2022 v tom prípade, ak úhrn všetkých jeho zdaniteľných príjmov (teda aj príjmov zo závislej činnosti, z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti, z použitia diela a použitia umeleckého výkonu, z kapitálového majetku alebo ostatných príjmov) za zdaňovacie obdobie roku 2022 presiahne sumu 2 289,63 eura. Príjem z prenájmu nehnuteľností je oslobodený od dane z príjmov do výšky 500 eur za príslušné zdaňovacie obdobie, a preto daňovník zahrnie do základu dane len príjem z prenájmu nehnuteľností presahujúci sumu 500 eur.

Ak ste teda minulý rok dosiahli príjem z prenájmu bytu vo výške 12 000 eur, odrátať si môžete sumu 500 eur. Odrátať si možno aj preukázateľné výdavky na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov z prenájmu nehnuteľnosti. V prípade, ak ste takto vynaložili na prenajímaný byt sumu 1000 eur, takisto si ju odrátate z celkového príjmu. Ak ste odrátali 500 eur z 12 000, môžete si odpočítať aj spomenutých 1000 eur. Dani z príjmu teda podlieha len 10 500 eur.

prehliadka Čítajte viac Občiansky zákonník: Prenájom nehnuteľnosti

Platí totiž, že pri príjmoch z prenájmu nehnuteľností si daňovník môže uplatniť len preukázateľné výdavky na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov z prenájmu nehnuteľnosti na základe vedeného účtovníctva alebo na základe evidencie vedenej podľa zákona o dani z príjmov. Sumu výdavkov je daňovník povinný prepočítať rovnakým pomerom, ako je pomer príjmov z prenájmu nehnuteľnosti zahrnovaných do základu dane v daňovom priznaní k celkovým príjmom z prenájmu nehnuteľnosti.

V prípade, ak je nehnuteľnosť v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, príjem z prenájmu si manželia môžu rozdeliť rovnakým dielom. Rozdeliť si ho môžu aj v inom, pre nich výhodnejšom pomere. Navyše každý z nich si môže príjmy z prenájmu nehnuteľnosti znížiť o 500 eur.

Daňové priznanie sa podáva správcovi dane, ktorým je daňový úrad, pobočka daňového úradu a kontaktné miesto daňového úradu. Lehota na podanie daňového priznania k dani z príjmov za rok 2022 je stanovená do 31. marca 2023. Lehotu na podanie priznania si možno predĺžiť. Daňovníkovi, ktorý je povinný podať daňové priznanie, sa na základe oznámenia podaného príslušnému správcovi dane do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania predlžuje táto lehota najviac o tri celé kalendárne mesiace. Daňovník v oznámení uvedie novú lehotu, ktorou je koniec kalendárneho mesiaca, v ktorom podá daňové priznanie, a v tejto novej lehote je daň aj splatná.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prenájom #daň z prenájmu #prenájom nehnuteľnosti