Investície do šetrenia sa oplatia

Vlaňajšie prudké zvýšenie cien energií sa výrazne dotklo domácností a je viac než zrejmé, že šetrenie nimi bude ešte dlho témou dňa. Výdavky na bývanie tvoria na Slovensku dlhodobo najväčšiu položku rodinných rozpočtov.

13.03.2023 09:00
Prasiatko na peniaze Foto:
Ilustračná foto.
debata

Podľa údajov z konca vlaňajšieho roka vynaložila slovenská domácnosť na bývanie spolu s potravinami viac než 50 % svojich príjmov.

Priemer v Európskej únii je pritom 40 %. Hovorí sa, že všetko zlé je na niečo dobré, a komplikovaná ekonomická situácia nás núti premýšľať inak o tom, koľko elektriny, vody či plynu spotrebujeme.

Nehovoriac o tých, ktorí túžia po vlastnom byte či dome a obávajú sa, či stavbu alebo kúpu finančne utiahnu.

Odborníci upozorňujú, že spotreba energie pritom nezávisí iba od zdrojov kúrenia a ohrevu vody, ale aj od toho, z akého materiálu je byt či dom postavený, od spôsobu tepelnej izolácie, usporiadania miestností, no i od takých bežných vecí, ako sú vetranie, sušenie bielizne, či dôsledné využívanie spotrebičov v kuchyni alebo v kúpeľni.

Stále viac si zvykáme na to, že k šetreniu patria aj úsporné spotrebiče či odpájanie televízora alebo monitorov od pohodlného pohotovostného režimu.

Pri jeho dôslednom dodržiavaní možno napríklad ušetriť z celkovej spotreby elektriny v domácnosti 8 – 15 %. Platí, že čím je domáci spotrebič starší, tým viac energie spotrebuje nielen počas používania, ale aj v pohotovostnom režime.

Mnohí obyvatelia bytových domov sa čoraz častejšie stretávajú s tým, že niektorí poňali šetrenie naozaj radikálne a radiátory nezapínajú vôbec alebo ich pustia len na minimum.

Neohľaduplnosť alebo neznalosť fyzikálnych zákonitostí tak spôsobuje susedské problémy. Jeden nevykurovaný byt totiž ochladzuje všetky, s ktorými susedí a zároveň im zvyšuje náklady na kúrenie.

Majitelia týchto bytov sú bezmocní, žiaden zákon ani pravidlo takúto situáciu neupravuje. Možnosťou, ako sa jej vyhnúť, je zateplenie podlahy.

"Treba do nej samozrejme investovať, no do bytu vám už neprenikne chlad od suseda a nebudete sa svojím teplom a nákladmi podieľať na ohrievaní studeného bytu pod sebou alebo vedľa seba,“ hovorí Branislav Augustín, odborník na stavbu a rekonštrukciu.

Ak plánujete tento rok zrekonštruovať kuchyňu alebo kúpeľňu, zrejme rátate s tým, že najlacnejšie to nebude.

Určite je preto viac ako dôležité premyslieť si, čo od výsledku očakávate a koľko môžete do modernizácie investovať.

Najmä majitelia bytov, ktorí plánujú veľkú rekonštrukciu kúpeľne vrátane likvidácie bytového jadra. Pamätajte aj na to, že ak ho chcete búrať bez zásahu do nosnej konštrukcie panelového domu, stačí vám stavebné ohlásenie, v opačnom prípade však potrebujete stavebné povolenie.

Pozitívnou stránkou je, že ak si dáte záležať na dôkladnom plánovaní, ide o dobrú investíciu na dlhé roky dopredu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #šetrenie