Šetreniu energiami neodzvonilo. Ako zbytočne nemíňať?

Vlaňajší rok priniesol extrémny nárast cien energií a hoci sa situácia čiastočne upokojila, neznamená to, že so šetrením môžeme skončiť. Ako zbytočne nemíňať v domácnosti?

09.03.2023 10:00
Potreby v domácnosti Foto:
Ilustračná foto.
debata (1)

V dnešných časoch nie je isté nič, ani vývoj na trhu s cenami energií. Aj preto je znižovanie energetickej náročnosti domu alebo bytu stále veľmi dôležité, pričom, žiaľ, do budúcich úspor treba investovať.

Energetická účinnosť sa určuje podľa celkovej ročnej spotreby energie. Nízkoenergetický dom potrebuje na zabezpečenie tepelnej pohody 15 – 50 kWh na štvorcový meter, pasívny dom má spotrebu od 5 do 15 kWh/m2 ročne.

Spotreba energie nezávisí len od zdrojov na kúrenie a ohrev vody, ale aj od materiálov použitých na stavbe, od spôsobu tepelnej izolácie, usporiadania miestností a od zvykov obyvateľov nehnuteľnosti, napríklad toho, ako vetrajú, kde a ako sušia bielizeň a podobne.

Najviac ušetrí zateplenie

Zateplením fasády, strechy a spodnej časti domu možno ušetriť 30 – 80 % nákladov na kúrenie a chladenie.

Jar, ak bude sucho, je ideálny čas na plánovanie zateplenia alebo odstránenie tepelných mostov vrátane výmeny okien. Investícia do šetrenia sa prejaví už v lete.

Odborníci upozorňujú na časté chyby, ktoré sa pri zatepľovaní robia, najmä neodbornú prácu a použitie nevhodných materiálov, ďalej zatepľovanie vlhkého povrchu a v nevhodnom počasí.

Na sanáciu vlhkých múrov existuje viac systémových riešení. Murivo zbaví vlhkosti rýchlo a efektívne injektáž vodoodpudzujúcou hmotou.

Povrch sa následne ošetrí paropriepustnou sanačnou maltou a tenkovrstvovou omietkou na báze vápna bez cementu.

aaa auto, pr nepouzivat Čítajte viac AURES Holdings sa pripravuje na elektromobilitu, má stratégiu aj nový tím

"Injektážne materiály sú veľmi praktické, pretože netreba robiť dvojité vŕtanie ani utesňovať injektážne otvory. Dajú sa použiť na vysušenie všetkých typov murovaných stien a možno ich realizovať len z jednej strany muriva, buď len z interiéru, alebo len z exteriéru,“ vysvetľuje Branislav Augustín, odborník na obnovy a rekonštrukcie zo spoločnosti Sika.

"Tieto systémy murivo efektívne vysušia a zároveň zabránia ďalšiemu vlhnutiu, čo je pred následnou úpravou fasády veľmi dôležité.“

Injektážne materiály sú veľmi praktické, pretože netreba robiť dvojité vŕtanie ani utesňovať injektážne otvory. Dajú sa použiť na vysušenie všetkých typov murovaných stien a možno ich realizovať len z jednej strany muriva, buď len z interiéru, alebo len z exteriéru.
Branislav Augustín - Sika

Izoláciu nechajte na odborníkov

Častou chybou je aj nesprávne zvolený materiál na zateplenie a jeho hrúbka. "Vyhnete sa jej, ak si ako izoláciu vyberiete striekanú PUR penu. Aplikovať ju môžu iba vyškolení odborníci, ktorí určite vždy vyberú správny druh aj hrúbku izolácie. Má mnoho výhod a niekoľko desaťročí pretrvávajúca životnosť je určite dobrá investícia,“ prízvukuje Lukáš Kmenta, country manažér pre Čechy a Slovensko spoločnosti HBS.

V prípade iného druhu izolácie si radšej dajte poradiť od viacerých odborníkov a aj vypracovať viacero cenových ponúk. Vyhrať nemusí najlacnejšie, ale najzmysluplnejšie riešenie.

"Typ a hrúbku izolácie je potrebné navrhnúť individuálne a konkrétne pre každú jednu stavbu. Pre kvalitu zateplenia je dôležitá hrúbka izolačnej vrstvy a rovnako aj jej schopnosť tepelne izolovať. Štruktúra niektorých tepelnoizolačných materiálov izoluje pri rovnakej hrúbke lepšie ako iné,“ dopĺňa B. Augustín.

Radšej bez pohotovostného systému

Vodu a elektrinu využívame celoročne a dobrou správou je, že aj malé zmeny v ich využívaní môžu znamenať v konečnom zúčtovaní výraznú úsporu.

Najväčšiu určite prinesie výmena starých spotrebičov za nové, energeticky úspornejšie. Bielu techniku v energetickej triede už nekúpite pre zmenu označovania na energetických štítkoch.

"Aktuálne na nich nenájdete ani znamienko plus a ani jeden spotrebič nie je zaradený do triedy A. Tá sa ponechala na označenie výrobkov s novými technológiami. Energeticky najvýhodnejšie sú spotrebiče skupín B a C. Chladnička zaradená do triedy B mala v minulosti štítok A++,“ ozrejmuje Jozef Kňúr, manažér oddelenia kvality z Oresi.

Vymeniť všetky spotrebiče za nové je, samozrejme, finančne náročné, riešením je rozložiť si náklady na viac mesiacov. Kým vymeníte chladničku, práčku alebo televízor, odpájajte od elektrickej energie každý spotrebič, ktorý nemusí byť v pohotovostnom režime.

Skoda, pr nepouzivat Čítajte viac Škoda na Slovensku oslavuje 30. výročie. Prináša špeciálne akčné modely 30 edition s benefitmi

"Čím je spotrebič starší, tým vyššiu spotrebu má aj v tomto režime,“ upozorňuje Jozef Pollág zo spoločnosti PPA Power DS, patriacej do skupiny PPA CONTROLL. "Ak už nie počas týždňa, tak aspoň v dňoch, keď nie ste doma, vypnite zo zásuvky televízor, monitor, herné konzoly či wifi routery. Môžete tak ušetriť 8 až 15 % z celkovej spotreby elektrickej energie v domácnosti.“

Dbajte na čistú práčku aj rúru

Spotrebu energie prinesie výmena klasických žiaroviek, ale aj novších žiariviek za LED svetlá a pravidelná údržba spotrebičov.

Vedeli ste, že mraznička s trojmilimetrovou vrstvou námrazy spotrebuje až o 75 % viac energie? Viac elektriny "žerie“ aj práčka zaťažená vodným kameňom.

"Čistá rúra bez pripečeného tuku alebo zvyškov potravín pečie efektívnejšie, určite sa oplatí pravidelná starostlivosť o ňu. Či už má samočistiaci program, ktorý pomáha nečistoty a mastnotu odstrániť, alebo má zabudovanú funkciu pyrolýzy, oboje odporúčam používať pravidelne,“ radí J. Kňúr.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #šetrenie