Trezor ochráni nielen pred zlodejmi

Cennosti uschované v trezore môžu pomôcť zvládnuť aj zložité životné situácie, napríklad pri požiari či povodni.

15.03.2023 18:00
Zlodej Foto:
Ilustračná foto.
debata

Konateľ firmy Rottner Security Slovensko s. r. o. Igor Ulrich pripomína, že pri podobných nešťastiach je veľa ráz najdôležitejšia záchrana holého života, na ostatné nie je čas.

"Kvalitný trezor ochráni nielen pred zlodejmi, ale aj pred požiarom, či nepriaznivými vplyvmi prostredia. Je dôležité mať ho aj preto, aby ste mali všetky dôležité dokumenty a iné cennosti na jednom mieste.“

Pri kúpe trezora odporúča myslieť na viacero vecí. "Predovšetkým na to, čo doňho chcete uložiť, či to budú to klasické papierové dokumenty, cennosti, hotovosť, alebo napríklad dátové nosiče.

Ďalšou dôležitou otázkou je, aký typ trezora je pre vás najvhodnejší, kde bude umiestnený, ale aj jeho bezpečnostná trieda, ďalej či má byť nábytkový, stenový,alebo iný a aké ďalšie kritériá má spĺňať. V neposlednom rade netreba zabudnúť ani na poistenie,“ dodáva.

Ešte pred inštaláciou berte do úvahy aj tepelno-izolačné vlastnosti schopnosti muriva. „Kondenzácii vlhkosti vo vnútri trezora zabránite napríklad vložením asi trojcentimetrovej polystyrénovej dosky na zadnú časť,“ zdôrazňuje I. Ulrich.

Upozorňuje aj na to, že stenový trezor nemožno ukotviť v blízkosti komínového vedenia.

žena s mopom na sklo Čítajte viac Jarné upratovanie? Tu sú naše štyri tipy...

Zámok, dizajn, cena

Pre úplné zabezpečenie uložených vecí sa trezory s hmotnosťou do tisíc kilogramov musia ukotviť podľa pokynov výrobcu, stenové zasa zamurovať do steny podľa odporučeného predpisu výrobcu.

„Nutnosť ukotvenia nábytkových trezorov je pochopiteľná, pretože majú nízku hmotnosť, trezor do sto kilogramov je možné odniesť, resp. trezor s hmotnosťou päťsto kilogramov vyhodiť z okna.“

Skúsený odborník upozorňuje, že dokladom o zaradení trezora do bezpečnostnej triedy je certifikát vydaný autorizovanou osobou (skúšobným orgánom).

Okrem toho majú certifikované trezory na vnútornej strane dverí štítok s informáciou o bezpečnostnej triede trezora.

Pri zvažovaní investície do trezora je namieste pozrieť si vnútorný objem použiteľný pre uloženie cenností, typ zámku a možné kombinácie.

Môže byť mechanický, otvára sa kľúčom FAB, alebo certifikovaným bezpečnostným MAUER zámkom, ďalší je mechanický kombinačný, pri ňom sa užívateľský kód zadáva pomocou nóniusu (otočného kolieska) a elektronický, keď sa užívateľský kód zadáva z klávesnice.

Pri zámkoch je dôležité zhodnotiť zabezpečenie núdzových stavov a možnosti zneužitia kľúčov. Dôležitým prvkom je aj dizajn a farebné prevedenie trezora, cena, dodacia lehota a servisné podmienky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zlodeji #trezor