Rekuperáciu odpadového tepla ocenia najmä firmy

Spätné získavanie tepla pomáha zvládať tlak na ekologickejšiu výrobu a znižovanie emisií. Pri tzv. heat recovery procese je možné spracovať aj 90 % tepla, ktoré by sa inak vypustilo do vzduchu.

14.03.2023 16:00
Rekuperácia odpadového tepla Foto:
Ilustračná foto.
debata

Strata energie zo spalín alebo z tepelných procesorov sa v prevádzkových výrobniach pohybuje obvykle od 10 do 15 %. Ak firmy využívajú rekuperáciu tepla, môžu straty zredukovať na minimum a spotreba paliva môže klesnúť až o 16 %.

"Spätné využitie energie súvisí s procesom spaľovania, keď vzniká v komíne odpadové teplo. Obvykle unikne bez využitia do atmosféry, pričom spaliny zaťažujú ovzdušie vznikom CO2. Technológia Heat Recovery System (HRS) dokáže teplo, ktoré by uniklo spalinovou cestou, využiť a preniesť do ďalšieho procesu, napríklad na vykurovanie budov alebo ohrev úžitkovej vody,“ hovorí Pavel Ulrich zo spoločnosti Almeva.

Úspora energií aj prírody

Systém neustále premieňa odpadové teplo a premieňa ho na teplú vodu, čím sa dá získať späť až 90 % tepla, ktoré by sa stratilo. Metóda je užitočná v prevádzkach, kde sa teplo odvádza hlavne cez ventilačný systém. Môže sa použiť v kombinácii so všetkými druhmi palív.

"Využité teplo sa získava zo spalinovej cesty, takže nezáleží na tom, či je zariadenie technologicky zastarané. Dôležité je, koľko energie odvádza z procesu a nakoľko je možné túto energiu spätne využiť. Záleží tiež na stave spalinovej cesty, aby nedochádzalo k únikom,“ vysvetľuje P Ulrich.

Zlodej Čítajte viac Trezor ochráni nielen pred zlodejmi

Pred samotnou inštaláciou HRS je dôležité vedieť, kde sa získané teplo využije. „Ku každej aplikácii je nutné pristupovať individuálne a je dôležité systém navrhnúť tak, aby bol pre prevádzku čo najvýhodnejší,“ dodáva odborník.

Hlavnou výhodou rekuperácie odpadového tepla je úspora energií, firmy si navyše môžu takto zvýšiť svoje energetickú sebestačnosť.

Okrem ekonomických aspektov má recyklácia spalín aj ekologický prínos, keďže prichádza k poklesu produkcie emisií CO2.

žena s mopom na sklo Čítajte viac Jarné upratovanie? Tu sú naše štyri tipy...

Investícia do systému recyklácie odpadového tepla sa môže vrátiť už počas dvoch rokov, so súčasným rastom cien sa však návratnosť výrazne skracuje.

Na projekty, ktoré znižujú produkciu CO2, je možnosť získať dotáciu, vďaka ktorej sa návratnosť investície môže znížiť aj na polovicu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekuperácia