Studenú podlahu koberec nezohreje. Potrebuje zatepliť

Studená podlaha znižuje tepelný komfort domu či bytu a zároveň zvyšuje účty za kúrenie. Prekryť ju kobercom nestačí. Ako si s tým poradiť?

10.03.2023 12:00
Nohy v ponožkách Foto:
Winter, woman putting on woollen grey socks.
debata (1)

Dôvodov, prečo ide z podlahy chlad, môže byť viac. „Studené podlahy poznajú ľudia v starších rodinných domoch, ale aj obyvatelia spodných poschodí bytových domov a svoje o tom vedia aj tí, ktorí bývajú nad susedom s vypnutým kúrením,“ hovorí Branislav Augustín zo spoločnosti Sika.

Pomôcť síce môžu teplé ponožky, papuče, trochu aj koberec, ale problém neriešia. Navyše, studená podlaha zvyšuje konečné účty za kúrenie o 8 – 10 percent.

Pomôže rekonštrukcia

Jediným riešením je správne zaizolovanie podlahy, teda rekonštrukcia. „Podľa druhu podlahy, rozlohy a stavu nehnuteľnosti to nemusí byť až taký zásah do bývania, ako sa na prvý pohľad zdá. V každom prípade odporúčam, aby stav posúdil odborník, ktorý určí, kde a akým spôsobom dochádza k stratám tepla a navrhne najlepšie riešenie,“ radí B. Augustín.

Pri obhliadke sa môže ukázať, že zaizolovať a zatepliť treba aj, alebo iba vonkajší obvodový múr. „Pri zatepľovaní domov a bytov sa zvlášť pri podlahe a stropoch zabúda na funkčnú hydroizoláciu, čo spôsobuje zníženie funkčnosti zateplenia a skrátenie životnosti riešenia,“ dodáva odborník.

žena s mopom na sklo Čítajte viac Jarné upratovanie? Tu sú naše štyri tipy...
Ilustračné foto. Foto: ISTOCK
Zateplovač Ilustračné foto.

Zateplenie pod aj na

Druh a spôsob zateplenia podlahy sa určí podľa toho, či ide o suchú alebo plávajúcu podlahu.

„Pri plávajúcej nie sú jednotlivé časti podlahovej konštrukcie pevne spojené s nosnou konštrukciou budovy, ani so stenami. Nie je teda prilepená, pripevnená klincami alebo iným spojovacím materiálom a od stien je oddelená dilatačnou medzerou,“ vysvetľuje B. Augustín.

Suchá podlaha sa robí suchými procesmi, bez použitia betónu. Jednoduché, čisté a rýchle ukladanie, nízka hmotnosť a stavebná výška predurčujú suché podlahy na rekonštrukcie, či na úpravu podkrovia alebo do drevostavieb.

„Podľa druhu podlahy a ďalších vlastností stavby sa zateplenie podlahy, resp. stropu, môže zrealizovať na existujúcej podlahe alebo pod ňou, takže ju pred zateplením musíte odstrániť a potom znova položiť,“ vysvetľuje B. Augustín.

So zateplenou podlahou k vám chlad od suseda v bytovke neprenikne a vy sa nebudete podieľať na ohrievaní studeného bytu pod sebou alebo vedľa seba. Studená podlaha zvyšuje konečné účty za kúrenie o 8 – 10 %.
Branislav Augustín - SIKA

Nekúrte chladnému susedovi

Pri výbere materiálov na zateplenie myslite nielen na ich tepelnoizolačné vlastnosti, ale aj na schopnosť pohlcovať hluk.

„Podlaha má niekoľko vrstiev. Nášľapnú, vrchnú, po ktorej chodíme, roznášacia má za úlohu chrániť tepelnú izoláciu a rovnomerne prenášať zaťaženie z interiéru. Podlaha by mala mať aj parozábranu, tepelnú a akustickú izoláciu a hydroizoláciu, ktorá chráni pred vlhkosťou. Poslednou vrstvou je nosná konštrukcia,“ hovorí B. Augustín.

Najlepší spôsob izolácie podlahy určí odborník podľa druhu a stavu stavby, nosnosti konštrukcie a svetelnej výšky.

„Správna hrúbka izolácie účinne zabráni úniku tepla z vykurovaného priestoru, ale aj prenikaniu chladu z podlahy. Odborný projektant urobí na určenie správneho typu a hrúbky izolácie tepelný výpočet, na základe ktorého stanoví najvhodnejšiu skladbu celej podlahy a technologický postup pri rekonštrukcii.“

Potreby v domácnosti Čítajte viac Šetreniu energiami neodzvonilo. Ako zbytočne nemíňať?

Zateplenie podlahy zvýši komfort bývania, zníži náklady na vykurovanie a vyrieši aj častý problém v obytných domoch, keď domácnosti, ktoré kúria, vykurujú aj priľahlé byty, v ktorých je kúrenie stiahnuté na minimum alebo úplne vypnuté.

Chlad z nevykurovaných častí preniká cez steny a múry aj do vykurovaných častí, kde ochladzuje vzduch. Takže v panelovom alebo bytovom dome jeden nevykurovaný byt ochladzuje všetky, s ktorými susedí.

„Problém navždy odstráni zateplenie podlahy. Chlad od suseda už do bytu neprenikne a rodina so zateplenou podlahou sa nebude podieľať na ohrievaní studeného bytu pod sebou alebo vedľa seba,“ uzatvára B. Augustín.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #podlaha