Fasáda je spoločným priestorom bytového domu

Uvažujete o klimatizácii a bývate v bytovke? Vlastníci si nemôžu na fasády bytových domov svojvoľne inštalovať klimatizačné jednotky. vysvetľuje JUDr. Mgr. Marek Perdík predseda Združenia pre lepšiu správu bytových domov

22.03.2023 12:00
Postava kráčajúca smerom k bytovkám Foto:
Ilustračná foto.
debata (1)

Najmä v letných dňoch čelia vysokým teplotám všetci ľudia, no najmä tí, ktorí žijú v bytových domoch a nemajú klimatizáciu. „Zabezpečiť si klimatizáciu sa môže na prvý pohľad zdať jednoduché. Stačí ju zakúpiť a dať si ju nainštalovať spoločnosťou, ktorá tieto služby zabezpečuje. To však neplatí pre obyvateľov bytových domov, pretože s inštaláciou klimatizácie sú v tomto prípade spojené viaceré povinnosti,“ vysvetľuje Nina Sovič, výkonná riaditeľka Združenia pre lepšiu správu bytových domov.

Je nutné si uvedomiť, že inštaláciou klimatizácie vlastník bytu zasahuje do spoločného priestoru, vzhľadom na to, že je umiestnená priamo na fasáde. Inštalácia môže spôsobiť poškodenie celistvosti zateplenia, a teda môže vzniknúť miesto potenciálneho zatekania, čo má za následok znehodnotenie zateplenia alebo možný vznik plesní pod izolantom.

S inštaláciou klimatizácie sú však spojené niektoré nežiadúce účinky, s ktorými sa pre zmenu stretnú ostatní obyvatelia bytového domu. Prvým takýmto javom je odvod kondenzačného výtoku, ktorý vzniká samotnou činnosťou klimatizácie, čo počas horúcich dní môže byť aj 40 litrov denne. Tento kondenzačný výtok potom môže znepríjemňovať život susedom tým, že im kvapká na ich balkóny či steká po fasáde bytového domu, pokiaľ majiteľ nezabezpečuje jeho zachytávanie. Druhým javom je hluk, ktorý klimatizačná jednotka pri jej používaní produkuje, a to môže byť opäť rušivým elementom, ktorý môže naštrbiť susedské vzťahy.

byt, bývanie, muž, obývačka, počúvanie, hudba Čítajte viac Môžete v bytovke odkladať bicykle na chodbu?

O estetickej stránke umiestnenia klimatizácie na bytových domoch by sa dal napísať samostatný článok. Nesúmerne a rôznorodo umiestnené klimatizačné jednotky pôsobia z estetického hľadiska rušivo.

Vlastníci sa často domnievajú, že to, či si klimatizáciu zabezpečia alebo nie, je plne na ich rozhodnutí, no v tomto prípade sa mýlia. Prečo? Pretože v § 2 ods. 4 zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov je jasne definované, čo sa považuje za spoločné časti domu – a fasáda do nich patrí. Fasáda je spoločnou časťou bytového domu, tak ako aj lodžie, balkóny a terasy s právom výlučného užívania v zmysle § 19 tohto zákona.

No čo je dôležitejšie, je skutočnosť, že podľa § 14b ods. 1 písm. m) tohto zákona nie je možné do nich zasahovať na základe individuálneho rozhodnutia vlastníka, keďže ide o zásah do spoločného majetku ostatných spoluvlastníkov. Na takýto zásah teda potrebuje súhlas aj ostatných vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome vo kvóre nadpolovičnej väčšiny všetkých vlastníkov.

V praxi sa však bežne inštalujú klimatizačné jednotky na fasády bytových domov bez predchádzajúceho súhlasu ostatných vlastníkov a správcovia, predsedovia, ale aj ostatní vlastníci pred tým zatvárajú oči.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatizácia #bytový dom #fasáda