Na jar treba skontrolovať v dome veci, ktoré môžu spôsobiť škody nielen na majetku, ale i na zdraví

Hoci máte svoju nehnuteľnosť a jej vybavenie poistené a uzatvorené poistenie škôd spôsobených tretím stranám, nezabúdajte na to, že o poistené veci sa musíte aj starať. „Povinnosťou poisteného aj poistníka je udržiavať poistený majetok v dobrom technickom stave, vykonávať alebo zabezpečovať stanovené revízie a kontroly, používať ho podľa návodu na obsluhu a údržbu a na určený účel,“ hovorí Pavol Ondruška, riaditeľ úseku likvidácie z PREMIUM Poisťovne.

25.04.2023 13:00
kotol Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Hoci máte svoju nehnuteľnosť a jej vybavenie poistené a uzatvorené poistenie škôd spôsobených tretím stranám, nezabúdajte na to, že o poistené veci sa musíte aj starať. „Povinnosťou poisteného aj poistníka je udržiavať poistený majetok v dobrom technickom stave, vykonávať alebo zabezpečovať stanovené revízie a kontroly, používať ho podľa návodu na obsluhu a údržbu a na určený účel,“ hovorí Pavol Ondruška, riaditeľ úseku likvidácie z PREMIUM Poisťovne.

Plynový kotol s výkonom od 5 do 500 kW, plynový bojler na ohrev vody a plynový sporák má revízny technik skontrolovať raz ročne. Revízia plynového zariadenia zahŕňa kontrolu celej „cesty“ plynu. Kontroluje sa tlak plynu, tesnosť plynovodov a spojov, pripojenie, nátery, odvod spalín (komín), ovládacie prvky a plynomer. Ideálny čas na revíziu alebo odbornú skúšku – tá sa vyžaduje raz za tri roky a nahrádza revíziu, je mimo vykurovacej sezóny, teda od jari do jesene. Všetky dokumenty o revízii si odložte.

Minimálne raz za rok je potrebné dať si skontrolovať odborníkom aj vykurovacie zariadenie na tuhé palivo – kotol, kozub, sporák, pec, vrátane komína. Intervaly revízie môžu byť aj kratšie, resp. dlhšie, v závislosti od výkonu vykurovacieho zariadenia a média na kúrenie, či ide o tuhé palivo alebo plyn. „Lehoty pravidelných kontrol a čistenia upravuje zákon o ochrane pred požiarmi a vyhláška.

zateplenie, strecha, strešná krytina Čítajte viac Prišla jar a s ňou aj upratovanie a opravy na dome. Čo vás neminie a ako môžete začať šetriť na budúcu zimu?

Revízny technik je oboznámený so znením vyhlášky o technických podmienkach a požiadavkách na protipožiarnu bezpečnosť pri inštalácii a prevádzkovaní palivového spotrebiča, elektrotepelného spotrebiča a zariadenia ústredného vykurovania,“ dopĺňa odborník.

Začnite na streche

V prípade škodovej udalosti vás môže prekvapiť požiadavka poisťovne predložiť okrem fotodokumentácie ako dôkaz aj revíznu správu. „Je to dôkaz poisteného, že údržbu nezanedbal a dohliadal na bezpečnosť zariadenia. Poisťovňa môže v prípade poruchy a havárie zariadenia, po ktorej vznikne škoda, predloženie revíznej správy vyžadovať.“ Správu o revízii potrebujete aj vtedy, ak ste v dome alebo v byte menili elektroinštaláciu, alebo sa do nej zapájal nový spotrebič vyžadujúci si samostatný istič, napríklad varná doska. Doklad o revízii, resp. o tom, že spotrebič zapojila oprávnená osoba, si preto vždy vyžiadajte a dobre uschovajte.

Nepodceňte ani kontrolu a prípadnú opravu systémov, ktoré síce pravidelné revízie nepotrebujú, ale vedia často potrápiť. „V domácnosti vznikajú najčastejšie škody prasknutím prívodných hadičiek do vodovodných zariadení. Prívodné hadičky majú obmedzenú životnosť a treba ich pravidelne kontrolovať a meniť. Odporúčam tiež vizuálne skontrolovať strechu, dažďové zvody a stromy v okolí po búrlivom vetre,“ radí expert. Vyčistenie žľabov či opravu uvoľnenej dlažby na balkóne alebo terase zvládne každý šikovný domáci majster, opravu strechy, komína, kúrenia alebo elektriny nechajte určite na odborníkov a vyžiadajte si od nich doklad o oprave.

Na čo zabúdame:

Najčastejšie zanedbávame čistenie a revízie komínového telesa. Výsledkom bývajú škody vzniknuté prehorením alebo samovznietením sadzí v komíne. Zabúdame aj na revízie elektroinštalácie po prerábke alebo iných zásahoch.

Čo musí skontrolovať odborník:

  • elektrické inštalácie a zariadenia
  • plynové zariadenia
  • výťahy a zdvíhacie zariadenia
  • zariadenia pre potravinárstvo, napríklad chladničky, mrazničky
  • prístroje na meranie a kontrolu, napríklad váhy, tlakomery, teplomery

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečný dom #jarné upratovanie #dom a záhrada