Vdýchnite nový život zeleni, zbavte rastliny škodcov

Po zime sa začína prebúdzať nielen slniečko, ale aj izbové rastliny. Suchý vzduch z radiátorov a kolísajúce teploty im veľmi nesvedčia, prezrite ich, zbavte škodcov a ak treba, niektoré aj trochu zrežte.

28.04.2023 15:00
izbové rastliny Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nemusíte sa báť, správne zrezané sa začnú rozvetvovať a nadobúdať bohatší tvar. Oddelené stonky a listy potom môžete zakoreniť a vypestovať si tak novú rastlinku takmer od začiatku. Keďže izbové rastliny sú v domácom prostredí odkázané na kvetináč, musíte im dodať živiny inak, než si ich získavajú v prírode. Stačí pridať trochu hnojiva.

Ak chcete podporiť rast zelených častí rastliny, malo by hnojivo obsahovať väčšie množstvo dusíka, zatiaľ čo kvetenstvu prispieva draslík. Aby rastlinka dobre prospievala, môžete jej pomocou hliny prilepšiť i inak. Ak hlina na povrchu zarastá machom, zeleným alebo bielym povlakom, musíte ju obnoviť, lebo kvet neporastie dobre. Ak sa na povrchu hliny drží pleseň, pravdepodobne rastlinu príliš zalievate a nenecháte kvetináč vyschnúť. Túto vrstvu môžete odstrániť a nahradiť novou zeminou, prípadne ju ľahko poprášiť škoricou, ktorá má dezinfekčné účinky.

PSS, pr Čítajte viac Viete, aké miesto je najdôležitejšie na svete? Vlastný domov

Potrebujú väčší priestor

Neprospieva vám rastlinka tak, ako by ste si predstavovali? Problém môže byť nielen v starej hline, ale tiež v tom, že nemá v kvetináči dosť miesta. Ak sa korienky predierajú dierkami zospodu, je čas na zmenu. Rovnako tak, ak povrch hliny zarastá, alebo na ňom pozorujete predierajúce sa korienky.

Presadiť izbovú rastlinu nie je také zložité, ako by sa mohlo zdať. Budete potrebovať nový kvetináč, o 3 – 5 centimetrov väčší ako pôvodný, a vhodný substrát, prípadne trochu piesku na odvodňovaciu vrstvu. Rastliny treba presádzať na začiatku ich rastovej fázy po vytvorení mladých lístkov a výhonkov. Najneskôr do júla by mali byť presadené všetky.

Rastlinu najprv uvoľnite ručným stiahnutím zeminy po jej obvode. Ľahkým odklepávaním vymrvte zeminu, odumreté časti odrežte. Na dno nového kvetináča pripravte drenážnu vrstvu, vytvoríte ju zo štrku, piesku alebo keramzitu, odtokové otvory ostanú priechodné. Vsypte vrstvu substrátu a vložte doň koreňový bal rastliny. Zeminu postupne prisýpajte a zároveň ju po obvode zatláčajte. Rastlina by mala prečnievať dva centimetre nad zeminou. A potom stačí už len pravidelne zalievať, chrániť pred priamym slnkom a prievanom. Dbajte aj na hnojenie, dôkladne si naštudujte návod, urobte ho po presadení s odporúčaným odstupom 2 – 5 týždňov.

Studená voda uškodí

Po presadení dajte rastliny skôr do tieňa, priame slnečné svetlo by im mohlo uškodiť. Po zime je lepšie nechať ich privyknúť si na slnečné svetlo a teplo skôr postupne. Stačí ich posunúť ďalej od okna a vzdialenosť postupne skracovať. Každá rastlina potrebuje niečo iné. Napríklad tie, ktoré majú sfarbené listy, načervenalé alebo tmavo zelené, potrebujú viac svetla. Keď ho majú málo, sfarbenie sa stráca a napríklad bielo žíhaný kvet sa premení na zelený. Izbové rastliny potrebujú polievať vodou s izbovou teplotou, aby by ste ich poliali príliš studenou, mohla by korienkom spôsobiť teplotný šok a spomaliť ich funkcie. Rovnako je dôležité i jej množstvo. Ak ich budete prelievať, zhnijú im korene, ak dostanú málo vody, uschnú. Najlepšie je rastlinu zalievať zhora do kvetináča, prebytočná voda sa potom usadí v miske pod kvetináčom. Nenechávajte však rastliny vo vode dlho. Ako spoznáte, že rastlinu máte poliať? Vložte prst do hliny a ak vám na ňom ostávajú jej zvyšky, môžete s polievaním ešte počkať.

Zdroj:bellaro­se.cz

zateplenie, strecha, strešná krytina Čítajte viac Prišla jar a s ňou aj upratovanie a opravy na dome. Čo vás neminie a ako môžete začať šetriť na budúcu zimu?

Zbavia vzduch škodlivín

Prineste si s jarou do domova nových zelených spolubývajúcich. Výborne pôsobia na telo, myseľ i dušu a oživia celý byt.

Dypsis

Bambusová alebo zlatá palma je jednou z najčastejšie pestovaných rastlín. Jej vysokú zlatistú stonku zakončujú vejárovito rastúce zelenožlté lisy. V bytových podmienkach dorastá zhruba do 150 cm. Má rada veľa svetla, ale nie priame slnko. Darí sa jej pri izbových teplotách od 15 do 25 stupňov Celzia. Ocení vysokú vlhkosť vzduchu a efektívne odbúrava formaldehydy.

Lopatkovec

Očarujúca a zároveň nenáročná rastlina pochádza z Kolumbie. Dorastá do výšky 30 – 60 cm a kvitne krásnymi bielymi voskovými kvetmi. Prospieva mu polotieň a dostatok vlahy a vlhkosti vo vzduchu. Neznáša priame slnko a prievan. Teplota v miestnosti by nemala klesnúť pod 15 stupňov Celzia. Dokáže zbaviť vzduch alkoholu, znečisťujúcch látok, formaldehydu, benzénu a trichlóretylénu.

Dracéna

Atraktívna rastlina prežije nielen v tieni, ale neprekáža jej ani priame slnko. Optimálne je svetlé miesto bez priameho slnka. Dorastá až do dvoch metrov. Celoročne jej vyhovuje bežná izbová teplota. Patrí medzi rastliny schopné znižovať obsah trichlóretylénu, formaldehydu a benzénu vo vzduchu.

Zelený tip

Izbové rastliny prihnojujte len počas obdobia rastu, v období pokoja zostane hnojivo bez účinku, pretože rastlina ho spravidla neprijme. Nové alebo čerstvo presadené rastliny nepotrebujú určitý čas žiadne hnojivo.

Zdroj: Hornbach.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jarné upratovanie #izbové rastliny #dom a záhrada