Ako na zateplenie domu, koľko stojí, koľko ušetríte a prečo ešte je dobré zatepľovať?

Rozhodli ste sa zatepľovať dom, no neviete, čo všetko to obsahuje? Cena zaň nie je len o voľbe materiálu alebo o práci. Pri realizácii sa môžu vyskytnúť komplikácie, ktoré plánovaný rozpočet zvýšia. Skôr, ako sa do zatepľovania pustíte, premyslite si dôkladne všetky kroky.

19.04.2023 13:00
polystyren, zatepľovanie, rekonštrukcia, stavba Foto:
Ilustračné foto
debata

Zatepľovanie domu nie je iba estetickou záležitosťou, správny návrh vám okrem úspory energie prinesie aj zdravšie bývanie. Zateplenie zabezpečuje v interiéri tepelnú pohodu, ideálny rozdiel medzi vnútornou teplotou a teplotou na povrchu stien nemá byť väčší ako 3 – 4 stupne Celzia. Znižuje aj riziko vzniku plesní – bez veľkých teplotných výkyvov chráni dom pred ich tvorbou. Práve nízka teplota na povrchu stien často spôsobí kondenzáciu vody a vytvára živnú pôdu pre plesne.

Čo od zateplenia očakávať

Hoci sa na prvý pohľad môže zdať cena zateplenia vysoká, budete z neho profitovať niekoľko rokov. Okrem zdravotných benefitov totiž v zime zníži náklady na kúrenie a v lete zasa prinesie úsporu na chladení. Výhodou okrem toho je, že zateplený dom spĺňa požiadavky na tepelnoizolačné vlastnosti a zabráni zrážaniu vodnej pary v konštrukcii. Ak aj v konštrukcii kondenzácia vznikne, skondenzované množstvo vodnej pary bude malé a odparí sa. Maximálne prípustné množstvo je 0,5 kg/m2 za rok. Zároveň sa kondenzačná zóna bude nachádzať v mieste izolantu, nie v murive, v lepenom spoji a podobne.

Zateplenie zabráni vzniku plesní v kúte, mimo kúta či v okolí stien a to zvýšením povrchovej teploty stien. Tieto zóny sú zväčša problémovými tepelnými mostmi, ktoré sa viac ochladzujú a zráža sa na nich vlhkosť, čo spôsobuje vznik nebezpečných plesní. Plusom je aj zlepšenie tepelnej pohody v domácnosti. Čím vyššiu povrchovú teplotu stien dosiahnete, tým menej musíte kúriť. So zateplením dosiahnete v dome aj stabilnú vlhkosť.

Pri rozhodovaní o hrúbke izolácie sa mnohí prikláňajú k tomu, že stačí 5–6 cm. Ak vám ide iba o nový vzhľad fasády, uvažujete správne. Ak však od zateplenia očakávate aj menšie úniky tepla, zníženie tvorby plesní a stabilnú vlhkosť, uvažujte o hrubšej izolácii.

Aká je cena?

Odpoveď na túto otázku nie je jednoznačná, pretože pokrýva celú škálu aktivít, ktoré musíte pri tvorbe rozpočtu zohľadniť. Ak si nie ste istí, poraďte sa s odborníkmi. Niekedy je lepšie overiť si odborné názory z viacerých zdrojov. Niektorí majstri totiž uprednostňujú „overené“ skúsenosti pred odporúčanými technologickými postupmi či normami.

Dôležité je zohľadniť, či ide o novostavbu alebo rekonštrukciu, typ izolantu, podkladu, vlastností, alebo komplexného tepelnoizolačného systému. Pri výbere typu produktov vezmite do úvahy okrem materiálu na zateplenie aj produkty na zateplenie sokla alebo soklových, rohových či nadokenných profilov.

Požiadajte o dotáciu

Na zateplenie staršieho domu môžete získať dotáciu, jej výška závisí od výšky úspor energií. Minimálna je 30 %, na rekonštrukciu môžete získať príspevok 15-tisíc eur, ak však na energiách ušetríte viac ako 60 %, môžete získať plus 4 000 eur. Slovenská agentúra životného prostredia zverejnila 27. marca 2023 novú výzvu z Plánu obnovy a odolnosti SR, zameranú na obnovu starších rodinných domov. Spolu s ňou a príručkou pre žiadateľov je zverejnená na stránke www.obnovdom.sk. Podávanie žiadostí sa spustí 24. apríla, majitelia rodinných domov tak budú mať dostatok času na preštudovanie nových podmienok.

Ako stavbu pripraviť

Pred samotným zatepľovaním zhodnoťte stav podkladu. S najväčšou pravdepodobnosťou ho budete musieť očistiť, odmastiť, zbaviť rias, či osekať starú omietku. Problémom môže byť aj drolenie omietky na fasáde, prípadne nerovná podkladová vrstva. Nedostatky odstráňte čo najskôr a nezabudnite opravy zohľadniť v rozpočte na zateplenie.

Nespoliehajte sa na susedov a dajte si poradiť od odborníkov. Zateplenie fasády je investíciu na dlhé roky, preto stavte na istotu. Správny návrh zateplenia, odporúčaná hrúbka, typ izolantu a podobne závisí od konkrétnej stavby, od jej využitia či lokality. Návrh vypracuje projektant alebo architekt. V prípade rodinných domov, kde sa zväčša projekt na zateplenie nerobieva, si dajte vypracovať energetický certifikát odborne spôsobilou osobou. Využiť môžete aj služby ktoré ponúka takmer každý výrobca. Získate tak orientačný tepelno-technický výpočet so zohľadnením parametrov konkrétnej stavby. Výsledkom je odporúčané konkrétne zateplenie, typ izolantu, jeho hrúbka, aj povrchová úprava. Výpočty zohľadňujú aj aktuálne technické normy.

Zdroj: www.baumit.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zatepľovanie #prerábanie #dom a záhrada