V zelenej energii Slovensko zaostáva. Prečo je to tak a čo sa s tým dá robiť?

Vysoké účty za energie zasiahli do rozpočtov väčšiny domácností, jednou z možností, ako sa s nimi popasovať, je aj využívanie obnoviteľných zdrojov energií. Prečo Slovensko zaostáva?

26.04.2023 14:00
dom, energia, šetrenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

V závere tohto januára zverejnil Eurostat údaje za rok 2021 o podieloch z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) v ekonomikách Európskej únie (EÚ). Na Slovensku ich podiel oproti predchádzajúcim rokom stagnuje nad úrovňou 17 %. Vyspelým krajinám sa tak v ich využívaní pozeráme na chrbát.

Krajinou s najvyšším podielom energie z OZE, na úrovni 62,6 %, je Švédsko. Vysoký podiel OZE evidovalo najmä v prípade hrubej spotreby elektriny – 75,7 % a v prípade tepla a ochladzovania – 68,6 %. Pomerne vysoké podiely energie z OZE vykázali aj vo Fínsku a v Lotyšsku. Medzi úspešnými krajinami je aj Rakúsko, kde dominuje takéto využívanie energie najmä pri výrobe elektriny, s najvyšším podielom v EÚ – 76,2 %.

"Slovensko vykázalo v roku 2021 podiel energie z OZE na úrovni 17,4 %. Hoci na rok 2020 stanovený cieľ na úrovni 14 % naša ekonomika splnila, stagnácia je neprehliadnuteľná. Oproti rokom 2019 a 2020 s podielmi 16,9 % a 17,3 % je zlepšenie ukazovateľa iba nepatrné. Podiel OZE pri hrubej spotrebe elektriny predstavoval 22,4 %, pri teple a ochladzovaní 19,5 % a v doprave 8,8 %,“ hovorí analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

zateplenie, strecha, strešná krytina Čítajte viac Prišla jar a s ňou aj upratovanie a opravy na dome. Čo vás neminie a ako môžete začať šetriť na budúcu zimu?

Geotermálna energia je bezpečná

Popri energii z vody a zo slnka, popri bioplyne či dreve môže byť vhodnou možnosťou zvýšenia podielu OZE na celkovom energetickom mixe aj geotermálna energia. V oblastiach okolo Žiaru nad Hronom, Prešova či Košíc sa nachádzajú jej ložiská, ktoré majú potenciál nielen na výrobu tepla, ako v Galante či vo Veľkom Mederi, ale aj elektrickej energie. Aj preto je v týchto lokalitách rozpracovaných viacero projektov geotermálnych elektrární. Potvrdzujú to dosiaľ zrealizované projekty, ako aj hydrogeologické merania a prieskumy naprieč územím.

"Výhoda geotermálnej energie spočíva v tom, že je k dispozícii dvadsaťštyri hodín denne, bez výrazných výkyvov. Aj preto sa považuje za jeden z najspoľahli­vejších zdrojov z pohľadu stability elektrizačnej sústavy, ako aj bezpečnosti dodávok energie. Na rozdiel od klasických fosílnych palív ide zároveň o energiu, ktorej dostupnosť nie je ohrozená vojnovými konfliktmi,“ hovorí odborník na geotermálnu energiu Michal Mašek. Tento druh OZE sa navyše vyznačuje minimálnymi prevádzkovými nákladmi a je ohľaduplný k životnému prostrediu. Na Slovensku bol stanovený energetický potenciál geotermálnych vôd na 5 538 MWt, pričom dnes z neho využívame len zhruba 2 percentá. "Pri efektívnom využívaní geotermálnej energie by sme mohli ekologickým teplom a elektrinou zásobovať desiatky tisíc domácností,“ dodáva M. Mašek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelená energia #zdražovanie energií #dom a záhrada