20 tipov, ako ušetriť energie v domácnosti. Vyskúšajte ich v malých krokoch, ktoré vy nepocítite, ale peňaženka vám poďakuje

Domácnosti v EÚ prispievajú až štvrtinou priamych emisií CO2 do ovzdušia. Až 75 percent energie míňajú ľudia v únii na vykurovanie a chladenie. Európska komisia preto priniesla tipy, ako jednoducho ušetriť na energiách a prispieť tak k lepšiemu vzduchu v krajine.

24.04.2023 07:00
ako ušetriť, šetrenie, prasiatko, sporenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Prvou skupinou, kde možno výrazne ušetriť, je určite vykurovanie a chladenie. Práve tu míňajú domácnosti najviac energie.

Do ďalšej skupiny, v ktorej môžete ušetriť nejaké drobné, ale aj prispieť k lepšiemu a čistejšiemu Slovensku, je izolácia.

Európska komisia tiež upozorňuje na šetrenie elektrickej energie. V malých krokoch, ktoré v domácnosti ani nepocítite, tak dokážete veľa ušetriť.

1. Neprehrievajte vodu

Ak nastavíte kotol na maximálnu teplotu 60 stupňov, to vám zabezpečí jeho efektívne a hygienické fungovanie.

2. Používajte termostat rozumne

Zvýšením teploty na termostate nevykúrite svoj dom rýchlejšie. Zvýšite tým len maximálnu teplotu.

3. Počas horúcich dní zatiahnite závesy a žalúzie

Množstvo slnečného svetla prenikajúce do interiéru sa tak zníži, a v dome nebude tak horúco. Zároveň to obmedzí zapínanie klimatizácie.

4. Radšej použite ventilátor

Ventilátory spotrebovávajú oveľa menej energie ako klimatizácia.

5. Vymeňte okná s jednoduchým zasklením

Okná s dvojitým zasklením strácajú o 50 až 70 percent tepla menej.

6. Hrubé závesy

Hrubé závesy alebo snímateľné izolačné okenné panely znížia prísun studeného vzduchu do interiéru.

7. Pozor na prievan

Odstránením škár okolo okien či utesnením dverí môžete ušetriť energiu. Dokonca aj nainštalovanie krytov na kľúčové dierky a poštové schránky môže niečo zmeniť a prispieť k úspore.

8. Zaizolujte zásobníky teplej vody, potrubie ústredného kúrenia a vyplňte dutiny v stenách

Ak nemôžete zaizolovať duté steny, umiestnite na stenu za radiátory izolačnú odrazovú fóliu.

9. Kúpte si energeticky účinné spotrebiče

Mnohé z výrobkov bežnej spotreby v EÚ, ako sú chladničky, umývačky riadu a rúry, majú energetický štítok EÚ, ktorý vám pomôže pri výbere energeticky účinného modelu.

uhoľná elektráreň Scholven, uhlie, Čítajte viac Plyn vystriedalo uhlie. Nemci ho pália omnoho viac, trpí hlavne klíma

Rozsah označenia sa pohybuje od A+++ (najvyššia účinnosť) po G (najnižšia účinnosť). Napríklad umývačka riadu typu A+++ spotrebuje o polovicu menej energie ako umývačka so štítkom D.

10. Skontrolujte, či je rúra poriadne utesnená

Ak vymieňate rúru, zvoľte si model s energetickým štítkom A, ktorý vám počas svojej životnosti môže ušetriť približne 200 eur v porovnaní s rúrou triedy D.

11. Vyhnite sa ručnému umývaniu riadu

Ak máte umývačku riadu, tak umývanie prenechajte na ňu. Moderné umývačky riadu spotrebúvajú menej vody a energie a väčšina z nich má ekologický mód – používajte ho však len vtedy, ak je umývačka plná.

12. Uvarte toľko vody, koľko potrebujete

Ak ste nechali v kanvici horúcu vodu len niekoľko minút, opäť ju variť nemusíte.

13. Naplňte práčku

Ak máte len niekoľko kusov odevu, práčku nezapínajte. Počkajte, kým bude plná, ale neprekračujte maximálnu povolenú hmotnosť.

14. Vyberte si najnižšiu vhodnú teplotu

V súčasnosti sú pracie prostriedky také účinné, že vaše oblečenie vyperú aj pri nízkych teplotách.

15. Vynechajte predpranie

Samozrejme, iba vtedy, ak oblečenie nie je veľmi špinavé.

16. Nepoužívajte sušičku

Ak je to možné, vyhnite sa sušičke. Jeden cyklus môže spotrebovať dvojnásobné množstvo energie ako priemerný cyklus prania.

17. Vymeňte žiarovky

Nahraďte klasické alebo halogénové žiarovky žiarovkami s vyššou energetickou účinnosťou. Jeden svetelný zdroj LED by mal počas svojej približne 20-ročnej životnosti ušetriť náklady na elektrinu vo výške viac ako sto eur.

18. Vypnite zariadenia

Zariadenia pripojené na internet, ako napríklad inteligentné televízory, tlačiarne a hracie konzoly vyrobené do roku 2016, môžu v pohotovostnom režime spotrebovať až 80 wattov elektrickej energie.

Shareo, Boris Lacika, Čítajte viac Máte v garáži nevyužité veci? Ponúknite ich druhým a zarábajte, umožní to nová služba

Na ich jednoduché vypnutie môžete použiť jeden viaczásuvkový predlžovací kábel.

19. Inštalujte si inteligentný merač

Požiadajte svojho dodávateľa energie o inštaláciu inteligentného merača. Inteligentné systémy merania plynu a elektrickej energie by mohli ušetriť tri percentá vašej spotreby energie.

20. Zvoľte ekologickú energiu

Väčšina dodávateľov energie ponúka „zelené“ tarify pre elektrickú energiu, ktoré podporujú rast obnoviteľných zdrojov energie, ako je veterná a slnečná energia. Ak máte vlastnú strechu, zvážte montáž solárnych panelov na výrobu časti elektrickej energie.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #Deň Zeme