Domáca čistiareň odpadových vôd: 5 predsudkov, ktoré sa s ňou spájajú

Domové čistiarne odpadových vôd sú vhodné na použitie všade tam, kde nie je z technických alebo ekonomických príčin možné vybudovať verejnú kanalizačnú sieť zakončenú centrálnou čistiarňou odpadových vôd.

29.04.2023 10:00
DEZE-cistiaren 3x Foto:
Z estetického hľadiska domáca čistiareň nepôsobí vôbec rušivo.
debata

Sú známe rôzne technológie čistenia odpadových vôd z domácností.

Hlavným atribútom je dostatočný objem biologického reaktora, dostatočné množstvo dodávaného vzduchu a, samozrejme, funkčné usporiadanie vnútorného priestoru, aby mohol biologický proces správne pracovať.

Toto sú úlohy pre výrobcu, vy ako budúci užívateľ si musíte vedieť len správne vybrať.

Vhodný typ domovej čistiarne totiž môže zásadne vplývať na kvalitu života v rodinnom dome práve náročnosťou, resp. jednoduchosťou jej prevádzkovania.

V súvislosti s domácimi čistiarňami sa však vyskytuje aj niekoľko mýtov a poloprávd. O ich vyvrátenie sme požiadali Michala Cypriana zo spoločnosti Aquatec.

ako ušetriť, šetrenie, prasiatko, sporenie Čítajte viac 20 tipov, ako ušetriť energie v domácnosti. Vyskúšajte ich v malých krokoch, ktoré vy nepocítite, ale peňaženka vám poďakuje

1. Domáca čistiareň je drahá

Čistiareň v porovnaní so žumpou nevychádza vôbec draho. Ak si vezmeme napríklad 4-člennú domácnosť v bežnom rodinnom dobe, tak nákup, dovoz, osadenie, inštalácia a uvedenie do prevádzky nepredstavujú neúmerne vysoké finančné náklady.

Či už súvisiace služby objednáte spolu s čistiarňou u overeného dodávateľa, alebo si ich vykonáte svojpomocne, vyjde takýto projekt približne na 1 500 až 2 500 eur.

2. Inštalácia je komplikovaná

Samotné osadenie domovej čistiarne predstavuje výkop stavebnej jamy, vybudovanie základovej železobetónovej dosky, privedenie prítokového kanalizačného potrubia z domu a odtokového potrubia zaústeného napríklad na vodný tok alebo vsak.

Osadenie a inštaláciu čistiarne vykoná dodávateľ. Nejde o nič zložité, tento úkon na základe zaškolenia zvládne aj samotný stavebník.

3. Voda z čistiarne má zlú kvalitu

Domová čistiareň vodu kontinuálne čistí a vyčistená voda je v takej kvalite, že môže voľne odtekať do potoka alebo vsaku, prípadne je možné znovu ju využiť napríklad na zavlažovanie okrasnej záhrady.

Domovú čistiareň nie je vôbec potrebné pravidelne vyvážať fekálnym vozidlom a nepredstavuje žiadny zapáchajúci objekt niekde v záhrade.

4. O čistiareň sa treba starať viac ako o žumpu

Prevádzkovanie domovej čistiarne je tiež veľmi jednoduché a závisí hlavne od správne zvolenej veľkosti čistiarne už na začiatku procesu jej výberu.

Správne kapacitne navrhnutá čistiareň vyžaduje len občasnú pozornosť spočívajúcu hlavne vo vizuálnej kontrole biologického reaktora a vykonania niektorých predpísaných servisných úkonov.

Zodpovedný výrobca na svoje zariadenia vždy poskytuje aj pravidelný zmluvný servis. V takom prípade všetky predpísané servisné úkony, ale tiež zákonom dané revízie či odbery vzoriek vyčistenej vody vykoná servisné stredisko za vás.

5. Mám žumpu, čo s čistiarňou

Pokiaľ ide o priestor, tak v prípade rekonštrukcie staršieho rodinného domu je domovú čistiareň možné po odstránení stropnej dosky osadiť aj do pôvodnej žumpy, ale v tomto prípade môže byť problémom malá hĺbka takejto nádrže.

Žumpu možno po dôkladnom vyčistení využiť ako nádrž na vyčistenú vodu a spojiť ju so závlahovým systémom v záhrade.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #domáca čistiareň