Spustilo sa prijímanie žiadostí na spolufinancovanie obnovy rodinného domu. Za hodinu poslalo žiadosť takmer 3800 ľudí

Dnes sa spustilo prijímanie žiadosti na spolufinancovanie obnovy rodinných domov. Ide o tretiu výzvu s radikálne upravenými podmienkami, ktoré sú oveľa jednoduchšie. Za hodinu prejavilo záujem o peniaze na energetickú obnovu 3774 žiadateľov

24.04.2023 09:11 , aktualizované: 18:33
Budaj
Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO), informuje o zjednodušených podmienkach podávania žiadostí pre spolufinancovanie na obnovu rodinných domov.
debata (7)

Iba počas prvej hodiny od spustenia tretej výzvy v rámci programu Obnov dom prejavilo záujem o peniaze na energetickú obnovu 3774 žiadateľov. Počas popoludnia sa počet žiadostí zvýšil na vyše 7250. V rámci výzvy, ktorá sa uzavrie pri počte 10 000 zaevido­vaných žiadostí, je vyčlenených 190 miliónov eur.

Envirorezort očakával, že tretia výzva vďaka zjednodušeniu podávania žiadostí vzbudí väčší záujem než predošlé dve výzvy. „Ale, že budeme môcť výzvu uzavrieť pomaly v deň jej otvorenia, to sme naozaj nečakali,“ poznamenal dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj.

Zároveň ubezpečil verejnosť, že čoskoro spustia ďalšiu výzvu a všetkým, ktorí sa nestihli prihlásiť, vytvoria ďalšie príležitosti. „Stále je pripravená viac ako polovica z celkového rozpočtu 500 miliónov eur,“ pripomenul.

V rámci tretej výzvy stačia záujemcom o poskytnutie príspevkov iba tri doklady – občiansky preukaz, list vlastníctva a potvrdenie o veku stavby.

Formulár si môžete vyplniť na stránke www.obnovdom.sk. Ministerstvo životného prostredia SR hovorí, že jeho vyplnenie nebude trvať viac ako 30 minút. Po jeho vyplnení si ho uložte, vytlačte a najmä ho nezabudnite podpísať. Doručiť ho môžete elektronicky alebo poštou.

Po novom štát uhradí 75 percent oprávnených nákladov, nie iba 60 percent. Maximálne dostane záujemca 15-tisíc eur. Základná podmienka však zostáva zachovaná – usporiť aspoň 30 percent energetických nákladov. Ak však žiadateľ preukáže aspoň 60-percentnú úsporu, automaticky získa navyše bonus vo výške 4 000 eur. Ten mu vyplatia po realizácii rekonštrukcie.

Ďalšou podmienkou je vykonanie aspoň jednej renovácie zo skupiny A. To je napríklad zateplenie obvodového plášťa, výmena okien a dverí, zateplenie stropu a podlahy. Všetky informácie nájdu ľudia na stránke obnovdom.sk.

Ako štát zjednodušil dotácie na domy

  • 528 miliónov z Plánu obnovy a odolnosti je vyčlenených na zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinných domov. Dokopy sa má zrenovovať 30-tisíc domov, čo je asi 1 percento všetkých rodinných domov na Slovensku.
  • Obnovou musí dôjsť k úspore primárnej energie minimálne o 30 % oproti stavu pred obnovou.
  • Žiadateľ dostane maximálne 15-tisíc eur v prípade, že obnovou sa dosiahne úspora primárnej energie v rozsahu 30 až 60 % oproti stavu pred obnovou
  • Ak sa usporí viac ako 60 percent, žiadateľ dostane bonus 4-tisíc eur.
  • Po novom musí žiadateľ na celú rekonštrukciu vynaložiť iba 25 % z investície, nie 40 %.
  • Súčasťou obnovy musí byť aspoň jedno opatrenie zo skupiny A To je napríklad zateplenie obvodného plášťa, výmena okien a dverí, zateplenie stropu a podlahy.
  • Pri žiadosti sa nebude vyžadovať napríklad potvrdenie o trvalom pobyte či overenie podlžností voči štátu.
  • Energetický certifikát budovy, ktorý je nevyhnutnou podmienkou čerpania peňazí, bude stačiť doložiť dodatočne tri mesiace od podpisu zmluvy.
  • K žiadosti nebude potrebné predkladať ani doklady zo stavebného úradu, stačiť bude čestné vyhlásenie, že občan stavia v súlade s predpismi a nejde o čiernu stavbu.
  • Pripravuje sa tiež možnosť priebežného zaplatenia faktúry ešte pred ukončením celého diela.
  • Informácie by mali byť k dispozícii aj telefonicky na Zelenej linke. Pri zjednodušení podmienok by sa malo zrýchliť vybavovanie žiadostí.
  • * Všetky informácie nájdu ľudia na stránke obnovdom.sk.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #obnova domov #obnov dom