- Odstráňte z radiátorov všetko, čo bráni voľnému prúdeniu vzduchu a spôsobuje, že teplo nesmeruje do miestností, ale do stien. Teda pred radiátorom žiadne záclony, závesy a už vôbec nie nábytok.
- Platí to aj zhora, teda nesušte na radiátoroch oblečenie ani topánky.
- Za radiátor na stenu môžete umiestniť špeciálnu hliníkovú fóliu, ktorá odráža teplo a aspoň sčasti zabraňuje jeho úniku do stien.
- Dbajte, aby boli radiátory odvzdušnené. A vôbec sa nebojte odvzdušňovať aj viackrát za sezónu. Vzduch totiž bráni prúdeniu teplej vody v telese, radiátor následne nekúri celou plochou, čo zvyšuje spotrebu energie a vnútri je ešte k tomu i chladno.
- Neprekurujte. Zvýšenie teploty o jeden stupeň spôsobí podľa odborných prepočtov rast nákladov až o šesť percent. Aj keď Slováci sú známi tým, že milujú „tričkovú“ teplotu, naozaj nie je dôvod, aby sme v zime museli chodiť po byte v krátkych rukávoch. Zvlášť, ak chceme ušetriť na energiách, lacnejšie je obliecť si sveter, uvariť si teplý čaj alebo sa prikryť dekou. Trocha otužovania nikomu neuškodilo, naopak.
- Nastavte správne teplotu v jednotlivých miestnostiach. Podľa noriem by teplota v kúpeľni mala byť okolo 24 stupňov, v obývačke 21 stupňov, v kuchyni 20 stupňov. V spálni môže byť pokojne 19 stupňov, niektoré zdroje hovoria o 16 stupňoch. No, a ako bolo uvedené vyššie, nebojte sa teplotu aj znížiť. Jeden stupeň – šesť percent.
- Nevyužívané miestnosti iba temperujte. Je to jasné, ak máte veľký dom alebo byt, miestnosti, v ktorých sa nezdržiavate, napríklad hosťovská izba či chodba, nevykurujte.
- Investujte do zónového vykurovania. Ak si to, samozrejme, môžete dovoliť. Zónové vykurovanie, pri ktorom si na elektronickej termostatickej hlavici môžete navoliť teplotu v jednotlivých miestnostiach aj podľa dennej doby, ušetrí podľa prepočtov 12 percent nákladov. Náklady na to sa pohybujú v stovkách eur.
- Pomôcť môže aj akumulačná nádrž. Odporúča sa v domoch, kde sa kúri pomocou tuhých palív. Nádrž naakumuluje tú časť tepla z kotla, ktorú neodoberie vykurovací systém. Teplo tak nepôjde hore komínom, ale do nádrže. Tá potom po vyhasnutí kotla môže slúžiť ako zdroj tepla.

Živý oheň
Krb alebo piecka na drevo môžu v malých domoch nahradiť elektrické či plynové kúrenie. Živý oheň priestor náramne zútulní a ak dokážete zabezpečiť, aby sa teplo dostalo do ďalších častí domu, máte postarané o vcelku lacné kúrenie. Nevýhodou je, že si neviete nastaviť teplotu pred príchodom domov, a že ak si oheň nezaložíte, teplo nebude. Kúrenie v štýle našich predkov má však svoje čaro a pri dnešných moderných pieckach s dvojitým spaľovaním, ktoré dokážu dlho držať teplo i horúce uhlíky, je naozaj zaujímavou alternatívou.
Veľkú zotrvačnosť majú kachľové pece, čo sa oplatí najmä v rodinných domoch, a to pre veľkú zotrvačnosť naakumulovaného tepla. Náklady sa líšia podľa dizajnu a určenia pece, na niektorých je možné napríklad aj piecť pizzu, prihrievať jedlo či sušiť ovocie. Výhodou je tiež prikladanie dreva v 8–12-hodinových intervaloch, čo znamená, že sa napríklad môžete večer vrátiť domov z práce do tepla.