Každé ušetrené euro poteší. Praktické rady ako ušetriť pri varení a nakupovaní potravín

Aj keď si povieme, že jesť a variť treba, čo už len tu sa dá ušetriť, rezervy sú veľké. A to v prípade samotného jedla ako i jeho prípravy. Ako teda možno ušetriť?

31.01.2025 06:00
debata
IDE O PENIAZE - Porovnanie cien po zmenách v DPH
Video
Zdroj: TV PRAVDA

Pri varení

  • Varte s pokrievkou. Je dôležitá, pretože zabraňuje úniku tepla, jedlo sa rýchlejšie zohreje, voda privedie do bodu varu, a to dokonca až o tretinu rýchlejšie. Šetrí to čas aj energiu, bez ohľadu na to, či varíte na plynovom alebo elektrickom sporáku. Užitočná je pokrievka aj pri hotovom jedle, keďže zabraňuje úniku tepla a netreba ho potom tak skoro zohrievať. Samozrejme, mala by byť kvalitná a na hrniec či panvicu poriadne priliehať.
  • Použite teplú vodu. Teplá voda z kohútika sa síce piť nemá, a to pre škodlivé baktérie, ktoré sa môžu nachádzať v bojleri. Pri 70 stupňoch sa však baktérie ničia, takže na varenie cestovín či zemiakov ju môžete do hrnca pokojne napustiť. Rovnako aj pri príprave polievky, ktorú necháte potom ešte prevrieť. Aj v tomto prípade ušetríte energiu i čas.
  • Rýchlovarná kanvica. Tiež ju môžete využiť na rýchle zahriatie vody, najmä ak máte elektrický sporák, kanvica zahreje vodu lacnejšie a rýchlejšie než sporák.
  • Varte na miernom ohni. Malý horák spotrebuje menej energie než veľký, a to v niektorých prípadoch až o desatinu. Varenie je síce o niečo dlhšie, ale aj tak lacnejšie. Navyše, mierne teplo zachováva aj väčšie množstvo vitamínov a živín vo varených potravinách.
  • Nedávajte do hrnca zbytočne veľa vody, ktorú potom aj tak zlejete. Napríklad pri varení zemiakov či dusení zeleniny stačí jeden až dva centimetre vody.
  • Jedlo krájajte na malé kúsky. Čím menší kúsok, tým rýchlejšie sa uvarí, a tým menej energie sa minie. I vy strávite v kuchyni menej času. No a napokon – menšie kúsky sa chutnejšie jedia, najmä deťom. Platí to pri zelenine i mäse.
  • Nezanedbávajte predprípravu. Napríklad strukoviny pred varením na noc namáčajte. Rýchlejšie sa uvaria a slúži to aj ako prevencia pred nadúvaním. Namáčať sa odporúča aj obilniny, tiež budú rýchlejšie mäkké a pre organizmus prospešnejšie.
  • Zmrazené nechajte trocha ohriať. Aj keď sa na obaloch zmrazených polotovarov dočítate, že dajte do horúcej vody ešte zmrazené, jedlu sa nič nestane, keď sa predtým na pár minút ohreje pri izbovej teplote. Skrátite tým čas varenia a ušetríte na elektrine či plyne.
  • Keď pečiete, tak poriadne. Rúra je spotrebič náročný na energiu, a to najmä v počiatočnej fáze, keď sa nahrieva. Preto sa odporúča vopred si premyslieť, čo všetko by sa dalo upiecť pod jedným ohriatím. Ak pečiete chlieb alebo koláč a robíte si napríklad z vločiek domáce musli, môžete využiť fázu ohrevu práve na vysušenie vločiek. Podobne ak chystáte na obed nejakú pochúťku pečenú v rúre (francúzske zemiaky, pečené kurča či zapekanú zeleninu), je dobré si nachystať aj koláč, ktorý upečiete pred alebo po jedle.
  • Ak pečiete v menšom, namiesto rúry skúste použiť remosku, ktorá má nižšiu spotrebu.
  • Spotrebiče vypínajte skôr. Platí to predovšetkým pri pečení, keďže rúra má naakumulované vnútorné teplo, pri ktorom sa jedlo dopečie. Môžete ho tak nechať 10 až 15 minút, podľa rúry.
  • Skôr môžete vypínať aj elektrický sporák. Ak máte kvalitné hrnce, ktoré držia teplo, aj tie dokážu už za nulových nákladov z naakumulovaného tepla dovariť polievku, zemiaky či cestoviny.
  • Varenie v pare nie je vo väčšine rodín bežné, je však úsporné. Umožňuje variť viacero jedál súčasne. Para vo vnútri hrnca stačí na dovarenie jedla, okrem toho je takéto varenie zdravšie z hľadiska zachovania živín.
  • Varte viac jedla naraz, aby ste na druhý deň zasa nemuseli púšťať všetky spotrebiče.
  • Používajte úsporné spotrebiče. Skontrolujte, akú energetickú triedu majú a v prípade, že sú nehospodárne, vymeňte za úspornejšie tak skoro, ako vám to umožní rozpočet.

Stravujte sa spoločne

Kedysi bolo bežné, že sa rodina stretávala za prestretým stolom. Pri dnešnom uponáhľanom životnom štýle je to už náročnejšie, ak je však reč o úsporách, tak sa spoločné stravovanie vyplatí, pretože sa ušetrí energia na zohrievanie jedla. Nehovoriac o utužovaní rodinných vzťahov.

Na potravinách

  • Čo sa dá, pripravte si doma. Upečte si vlastný chlieb, vyrobte domáci jogurt, sladkosti, zmrzlinu, limonády, paštéty, džemy, kečup, pesto, majonézu. Je to rýchle, jednoduché, lacnejšie i zdravšie. Viete, čo jete.
  • Kupujte základné potraviny. Patria nielenže k lacnejším, ale budete prekvapení, čo všetko sa z nich dá vytvoriť a aký pestrý jedálny lístok možno nakombinovať. V špajze by nemali chýbať strukoviny, obilniny, ovsené vločky, cestoviny a základná zelenina ako zemiaky, cibuľa, cesnak, kapusta. Majte ich doma v dostatočnej zásobe, sú vďačnými zásobami. Okrem toho, že sú lacnou a bohatou zásobárňou živín, možno ich tiež pripraviť na množstvo spôsobov. Napríklad z fazule či šošovice urobíte polievku, prívarok, soté, nátierku, použiť ich možno tiež ako prísadu do zapekaných zemiakov. Z obilnín sa nebojte variť kaše – s ovocím, kakaom, orieškami… Rôzne príchute im dáte rôznymi koreninami ako škorica, vanilka, zázvor, kardamóm, koriander, aníz, muškátový oriešok. O zemiakoch nehovoriac – z tých sa dá pripraviť jedlo na milión spôsobov – od placiek, lokší, polievok až po klasické pečené zemiaky.
  • Nebojte sa experimentovať. Základná zásada kuchyne znie, že skombinovať možno takmer všetko. Aj keď Slováci patria skôr ku konzervatívnejším stravníkom, popustiť uzdu fantázii pri varení sa oplatí. Zvlášť, keď chcete ušetriť, využite zásoby toho, čo máte doma. Smelo do toho!
  • Objavte čaro stravy našich predkov. Nemali to jednoduché, obchodov nebolo, ani peňazí nazvyš. Jedli to, čo práve rok dal, a z čoho mali zásoby. Pustite teda z hlavy v januári chuť na jahody a v lete na ananás, využívajte to, čo je práve v záhradách či na poliach. Spravidla to aj najlacnejšie nakúpite. A niekedy sa len stačí prejsť po prírode. Nazbierate napríklad medvedí cesnak, bylinky na čaj, lesné plody, hríby, všetko úplne zadarmo.
  • Nekupujte nezdravé veci. Polotovary, hotové jedlá, sladkosti, údeniny… Z jedálneho lístka ich môžete vyradiť. Organizmu škodia a zbytočne zaťažujú rodinný rozpočet. Platí to aj o sladených nápojoch – sú zdrojom zbytočných cukrov, spôsobujú obezitu, závislosť od sladkého i zubné kazy. No a zaťažujú životné prostredie i peňaženku.
  • Pestujte si, čo sa dá. Aj keď nemáte práve dom či chatku so záhradkou, môžete v byte pestovať bylinky či na balkóne v črepníku paradajky či jahody. Ponuka záhradníctiev je dnes bohatá na druhy špeciálne šľachtené na pestovanie v črepníkoch.
  • Zvyšky jedál nevyhadzujte. Aj tie môžete spracovať na úplne iné jedlo na druhý deň. Zvyšky ryže môžete použiť napríklad na kašu alebo rizoto. Suchý chlieb je vhodný na hrianky, opečený vo vajíčku, do vajíčkovej plnky, knedlí alebo aj na strúhanku. Svoje využitie má väčšina potravín, ak ste bezradní, nápadov je plný internet. A v krajnom prípade je tu ešte vždy vaša mraznička. Tá uschová všetko, kým na danú vec zasa dostanete chuť.
Zachráňte potrubie, šetrite prírodu: Ako zbierať použitý olej z vyprážania a čo všetko môžete k nemu pridať Čítajte viac Zachráňte potrubie, šetrite prírodu: Ako zbierať použitý olej z vyprážania a čo všetko môžete k nemu pridať

Pri nákupoch

  • Urobte si zoznam a toho sa držte. Nech vyzeráte akokoľvek smiešne s lístočkom v ruke (alebo mobilom), zoznam sa oplatí, pretože viete, čo potrebujete a nezdržiavate sa prezeraním iných produktov, ktoré, samozrejme, sú na to, aby vás zlákali k ich kúpe.
  • Nenakupujte hladní. Platí to najmä pri nákupe potravín. Je dokázané, že hladný človek kúpi viac. Má chuť na všetko, čo vidí a zrazu má milión nápadov, čo všetko si doma uvarí.
  • Nenaleťte na akcie. Aj keď znejú lákavo, v skutočnosti vás nútia kúpiť viac tovaru, než by ste za normálnych okolností kúpili. Okrem toho existujú aj podvodnícke akcie, keď je tovar zlacnený naoko, teda keď stojí toľko, koľko zvyčajne, resp. len o pár centov menej, no obchodník napísal, že pôvodná cena bola oveľa vyššia, než bola v skutočnosti. No a napokon sú tu ešte úplne klamlivé akcie, keď je cenovka pri tovare v regáloch nižšia než pri pokladni.
  • Vernostná kartička. Ponúkajú ju dnes už takmer všetci obchodníci a ak vám daný obchod vyhovuje, oplatí sa ju mať. Môžete ušetriť peniaze cez zľavy na vami preferovaný tovar, akciové ponuky a podobne. Daňou za ňu sú však vaše osobné údaje a nakupovacie zvyky, ktoré odovzdávate obchodníkovi.
  • Nájdite si vlastných dodávateľov, najmä ak žijete v malom meste či na vidieku. Produkty z dvora sú často lacnejšie ako tie, ktoré musia prejsť celým distribučným reťazcom.
  • Urobte si rozpočet. Stanovte si pevnú čiastku, ktorú chcete mesačne minúť na nákupy – či už potravín, odevov, kozmetiky. Snažte sa ju neprekračovať, ale naopak, skôr znižovať. Pôjde to, ak z nákupného zoznamu odbúrate nepodstatné veci a obmedzíte posedenia v kaviarni či obedy v reštauráciách.
  • Odkladajte si bločky. To tiež pomôže znižovať náklady vynaložené na nákupy a na konci mesiaca mať k dispozícii vyššiu ušetrenú čiastku. Je dobré, keď si doma bločky v pokoji a s chladnou hlavou preštudujete a vytriedite naozaj potrebné položky od zbytočností.
  • Nenakupujte často, oplatí sa urobiť väčší nákup na dlhšie obdobie. Vyhnete sa nástrahám akcií a iných ponúk, ušetríte čas a prípadne aj náklady na dopravu.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #šetrenie #varenie #úspora energie