Z českých nájomníkov môžu byť bezdomovci

V roku 2010 môže mať až 40 000 českých domácností v nájomných bytoch problémy s platením niektorých nákladov na bývanie. Pre približne 2 000 domácností môže byť situácia kritická natoľko, že mnoho z nich môže skončiť "na ulici".

04.03.2009 07:18
Panelák, dom, reality Foto:
V Čechách chcú za tri roky postaviť 8 500 sociálnych bytov.
debata

V bytoch s regulovaným nájomným v Čechách žije približne 750 000 domácností. Mnohí z nich sa v súčasnosti obracajú na svoje miestne úrady so žiadosťami o zodpovedajúce bývanie. Sú to predovšetkým seniori, zdravotne postihnutí, obyvatelia s nízkymi príjmami a nezamestnaní. Dôvodom je hlavne privatizácia obecných bytov a chýbajúca výstavba nájomných bytov. "Bohužiaľ väčšina obcí nedisponuje dostatkom vhodných nájomných bytov. Trh ponúka cenovo nedostupné riešenie,“ podotkol riaditeľ odboru bytovej politiky ministerstva pre miestny rozvoj Pavel Rakouš.

Ministerstvo pripravuje podporu výstavby nových bytov určených pre takzvané sociálne bývanie formou investičnej dotácie. "Základom je vytvoriť sieť sociálnych bytov vo vlastníctve kohokoľvek,“ povedal Rakouš. Ministerstvo počíta s tým, že by počas troch rokov vzniklo približne 8 500 sociálnych bytov v presne definovaných lokalitách. Investor sa vraj iba bude musieť zaviazať, že po obmedzený čas bude nové byty prevádzkovať v režime sociálneho bývania.

debata chyba