Ľudia sa boja hypoték

Aj napriek tomu, že slovenský hypotekárny trh zaznamenal v tomto roku výrazné oživenie, hypotéka naďalej vyvoláva u ľudí obavy.

11.09.2010 06:30
Hypotéka, dom, reality Foto:
Ilustračné foto
debata

Ako ďalej uviedla Ľubica Foltánová zodpovedná za produktovú stratégiu vo VÚB, z prieskumu banke vyplynulo, že úver na jednej strane splní sen o bývaní, na strane druhej však slovo hypotéka často vyvoláva v ľuďoch strach. Obavy podľa nej pramenia z možnej komplikovanosti v rámci vybavovania úveru.

Klienti majú zároveň strach zaviazať sa pravidelným splácaním na celý život vzhľadom na to, že môžu nepredvídateľnými udalosťami ohroziť schopnosť splácať úver a prísť tak o strechu nad hlavou. Suma splátok všetkých splácaných úverov by podľa vedúcej oddelenia úverov VÚB banky Angeliky Farkašovej nemala presiahnuť 35 % príjmu domácnosti. Zároveň odporúča nechať si rezervu vo výške minimálne troch mesačných splátok alebo jedného mesačného príjmu. Najlepšou ochranou pred problémami so splácaním v prípade rôznych nepredvídaných udalostí je podľa nej poistenie hypotéky.

Osobitou formou strachu je neznalosť, pričom človek nevie a nemôže podľa Foltánovej poňať všetky znalosti, ktoré sú potrebné na dobrý prehľad na finančnom trhu. „Bojí sa robiť niektoré kroky len preto, lebo nevie, či na ne nejako nedoplatí,“ skonštatovala Foltánová. Riešením podľa nej je informovanosť. To, čo ľuďom pomáha tieto obavy prekonať, je dostatok informácií. Klient by si mal podľa Foltánovej porovnať niekoľko ponúk z rôznych bánk, pred tým si dokonca môže situáciu zmapovať na internete, prípadne sa poradiť u známych alebo finančného poradca.

debata chyba