Dotovanú hypotéku získa viac ľudí

Štát bude menej prísny pri posudzovaní príjmu mladých ľudí, ktorí žiadajú o dotovanú hypotéku. Kým doteraz sa príjem každého z manželov posudzoval samostatne, od apríla bude rozhodujúci ich celkový príjem.

23.03.2011 12:53
dom, hypotéka, manželia, novomanželia,... Foto:
Okrem maximálneho príjmu musia žiadatelia o zvýhodnené hypotéky splniť aj podmienku veku. V čase podávania žiadosti nemôžu mať viac ako 35 rokov.
debata

Pôvodne mohli manželia získať dotovanú hypotéku v prípade, ak príjem ani jedného z nich neprekročil hranicu 1,3–násobku priemernej mzdy. To znamená, že ak manželka pracovala za 350 eur a príjem jej muža bol čo i len o euro vyšší ako 1,3–násobok priemernej mzdy, nemohli získať dotovaný úver. Po novom sa bude posudzovať ich spoločný príjem, ktorý nemôže byť vyšší ako 2,6–násobok priemernej mzdy. Pomôže to najmä rodinám, v ktorých jeden z manželov zarába výrazne viac ako druhý.

Okrem maximálneho príjmu musia žiadatelia o zvýhodnené hypotéky splniť aj podmienku veku. V čase podávania žiadosti nemôžu mať viac ako 35 rokov.

Ľudia, ktorí splnia obe podmienky, získajú o tri percentá nižší úrok v porovnaní s klasickou hypotékou. Dvomi percentami im prispeje štát, o jedno percento zníži úrok samotná banka. Zvýhodnenie však platí len počas prvých piatich rokov splácania úveru. Po uplynutí tejto doby splátka vzrastie na štandardnú úroveň.

V prípade, že si niekto zoberie úver vo výške 40–tisíc eur so splatnosťou 20 rokov, bude pri úroku päť percent platiť mesačnú splátku 266 eur. Ak tento človek splní podmienky na poskytnutie zvýhodnenej hypotéky, mal by platiť ročný úrok vo výške dvoch percent. Jeho mesačná splátka by tak bola 203 eur. Mesačne by vďaka tomu ušetril 63 eur. Za päť rokov celkovo na splátkach ušetrí 3 780 eur.

Štát dotuje hypotéky len do výšky 49 790 eur. Kto si chce požičať viac peňazí, musí na zvyšnú časť úveru platiť štandardný úrok.

Všetci mladí ľudia, ktorí si zoberú štátom dotovanú hypotéku, budú môcť od apríla využiť aj ďalšie zvýhodnenie. Podľa novely zákona o bankách im bude banka musieť po narodení dieťaťa umožniť znížiť mesačnú splátku. Rodičia budú mať na výber – buď si znížia splátku o polovicu, alebo budú platiť len úroky. Postačí im do banky prísť do troch mesiacov od narodenia dieťaťa a k žiadosti priložiť jeho rodný list. Nižšie splátky potom budú platiť nasledujúce dva roky. Napriek tomu, že dočasne sa znížia ich výdavky na splácanie úveru, musia počítať s tým, že potom to budú musieť banke doplatiť aj s úrokmi. Celkovo tak za úver zaplatia viac, ako keby si splátky neznížili.

Táto možnosť je však určená len pre tých, ktorí využijú zvýhodnenú hypotéku pre mladých. Ľudia, ktorí majú klasickú hypotéku bez zníženého úroku, nemajú nárok ani na zníženie splátky po narodení dieťaťa.

debata chyba