Štát bude viac tlačiť na zlacnenie hypoték

Ministerstvo financií, ktoré len nedávno presadilo zmeny pre klientov bánk a stavebných sporiteľní, chystá ďalšie.

09.05.2011 17:59
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata

Do medzirezortného pripomienkového konania v utorok 10. mája predloží novely zákonov o bankách a stavebnom sporení, ktoré by podľa slov ministra financií Ivana Mikloša mali viesť k väčšiemu sprehľadneniu a k zníženiu poplatkov a úrokov. Podľa neho totiž tieto systémy podpory nie sú efektívne. „Ceny hypoték sú jedny z najvyšších a štátne príspevky nie sú dostatočne efektívne,“ povedal Mikloš.

Od 1. januára budúceho roka by sa možnosť refixácie úrokov na hypotékach mohla týkať aj starších hypoték spred roka 2003. Podmienkou prechodu starých hypoték do inej banky bude, že sa musí znížiť úroková sadzba a nesmie sa predĺžiť lehota splatnosti. Zmeny by sa nemali týkať len hypotekárnych úverov, ale aj úverov ručených nehnuteľnosťou určených na obstaranie alebo rekonštrukciu bývania.

Banka bude musieť podľa Mikloša v presne stanovenej štruktúre oznamovať sadzbu. Prvá sadzba bude základná sadzba oznamovaná Národnou bankou Slovenskou a druhá bude marža klienta, teda pôjde o maržu banky a rizikovú prirážku klienta. Stále však bude platiť, že zmena sadzby sa musí oznámiť dva mesiace dopredu.

Problémom stavebného sporenia je podľa Mikloša nízka efektívnosť štátnej podpory, kde sa vynakladá zhruba 40 mil. eur ročne, problémom sú aj vysoké poplatky. „Nechceme a nebudeme zavádzať nejakú priamu reguláciu poplatkov, ale podmienime poskytnutie štátnej prémie maximálnou výšku poplatkov,“ pokračoval Mikloš. Táto výška poplatkov by mala byť podľa neho nižšia, ako je v súčasnosti. Za vedenie účtu navrhuje rezort maximálne jedno euro mesačne, resp. 12 eur ročne, dnes je to 18 eur ročne. Ďalej navrhuje za vedenie účtu stavebného úveru maximálne jedno euro mesačne, za uzavretie zmluvy 0,9 % z cieľovej sumy, doteraz to bolo jedno percento. Ministerstvo zároveň chce zrušenie poplatku za spracovanie úveru.

Ďalej chce rezort presadiť, aby štátna prémia bola vyplácaná podľa toho, kedy bola zmluva uzavretá. Ak sa zmluva uzavrie v novembri, štátna prémia sa nevyplatí za celý rok, ale adekvátne k danému dňu. „Predpokladáme, že len z toho by mohla byť úspora 8 mil. eur od roku 2013,“ uviedol Mikloš. Efektom týchto opatrení by mal byť aj pokles poplatkov zo súčasných 42 mil. eur na 32 mil. eur, ministerstvo tiež predpokladá úsporu 13 mil. eur ročne na vynakladanie štátnej prémie. Zároveň ak klient požiada a dostane medziúver, nebude mať nárok na štátnu prémiu.

Prvá stavebná sporiteľňa, ktorá je z trojice subjektov najväčšou stavebnou sporiteľňou na slovenskom trhu, uviedla, že stanovisko s ďalšími dvoma stavebnými sporiteľňami oznámi v utorok 10. mája na spoločnej tlačovej konferencii. „Návrh na zmenu zákona o stavebnom sporení, ktorý predložil minister financií na tlačovej konferencii, nepoznáme v konečnej verzii, pretože finálne znenie pracovná komisia pri MF SR nedohodla,“ povedal predseda predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne Imrich Béreš.

debata chyba