Hypotéky sa budú dať predčasne splatiť bez poplatku

Vláda na stredajšom rokovaní schválila ďalšie zmeny v rámci novely zákona o bankách, ktoré by mali podľa rezortu financií od budúceho roka viesť k sprehľadneniu a k zlacneniu úverov na bývanie.

08.06.2011 14:01
stavebné, sporenie, zmluva Foto:
Ilustračné foto
debata

Klienti budú mať možnosť pri refixácii alebo zmene úrokovej sadzby splatiť úver bez poplatku. Klientov by mali zároveň banky viac informovať pri uzatváraní zmluvy alebo pri neskoršej zmene úrokovej sadzby. Ak bude chcieť banka zvýšiť úrok na konci obdobia fixácie, musí klienta dva mesiace dopredu o tom informovať. Zároveň by klient mal poznať zložky úrokovej sadzby, ktorými sú základná úroková sadzba banky a hrubá marža, ktoré banka bude garantovať na nasledujúce úrokové obdobie. Vzťahovať sa to bude nielen na hypotéky ale aj na ostatné úvery zaručené nehnuteľnosťou.

Zároveň by sa navrhovanými úpravami mohlo podľa ministerstva financií dosiahnuť zníženie nárokov na verejné financie umožnením prenosu štátneho príspevku priznaného pred 1. júlom 2003 na pôvodný hypotekárny úver, ktorý je garantovaný po celú lehotu splatnosti hypotekárneho úveru a aj na nový hypotekárny úver, poskytnutý bankou od 1. januára 2012, ktorým sa splatí pôvodný hypotekárny úver.

Musia byť však splnené dve podmienky, a to že úroková sadzba nového hypotekárneho úveru bude nižšia ako úroková sadzba pôvodného hypoúveru a lehota splatnosti nebude presahovať zostávajúcu lehotu splatnosti pôvodného úveru. Čerpanie štátneho príspevku je možné len do výšky aktuálnej úrokovej sadzby tohto nového úveru, ak bude táto nižšia, ako je priznaná výška štátneho príspevku.

debata chyba