Zafixovať úrokovú sadzbu alebo nie?

Každý klient, ktorý si berie úver na bývanie, si musí vybrať, na ako dlho si zafixuje úrokovú sadzbu.

23.07.2011 09:22
hypotéka, stavebné sporenie, úver, nehnuteľnosť Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak očakáva, že úroky v najbližšom čase porastú, mal by si vybrať radšej dlhšiu fixáciu. Získa tak istotu, že sa mu hneď po prvom roku nezvýši splátka hypotéky. Za túto istotu však zaplatí vyšší úrok, ako keby si vybral kratšiu viazanosť úrokovej sadzby.

Kto si požičiava, sa preto musí rozhodnúť, či uprednostní istotu, alebo chce na začiatku platiť čo najmenej aj s tým rizikom, že banka mu môže veľmi rýchlo zvýšiť mesačnú splátku. V súčasnosti, keď rastú úroky na medzibankovom trhu, analytici predpokladajú, že sa zvýšia aj úroky z hypoték. Otázne je, či porastú tak výrazne, aby sa klientom vyplatilo vybrať si dlhšiu fixáciu úroku.

„Vzhľadom na to, že sa všeobecne očakáva ďalšie zvyšovanie sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky, tak v súčasnej dobe odporúčame klientom fixáciu sadzieb na dlhšie obdobie,“ povedala riaditeľka odboru obchodná stratégia VÚB banky Jitka Liczki. ECB v tomto roku už úroky dvakrát zvýšila, vždy o štvrť percenta. Analytici pritom očakávajú, že na jeseň by mala úroky zvýšiť úroky o ďalších 0,25 percenta. Možné je aj štvrté zvyšovanie úrokov. Základná úroková sadzba by tak v porovnaní so začiatkom tohto roka mala celkovo vzrásť o 0,75 až jedno percento.

Podľa poslednej štatistiky Európskej centrálnej banky slovenské banky ponúkali v máji úvery s fixáciou úrokovej sadzby do jedného roka s priemerným úrokom 4,79 percenta. Kto si vybral fixáciu v rozmedzí jedného až piatich rokov, zaplatil 4,78 percenta. V prípade fixácie od päť do desiatich rokov si banky pýtali priemerný úrok 5,03 percenta. To znamená, že rozdiely medzi jednotlivými fixáciami boli maximálne štvrť percenta.

V prípade, že by do jedného roka mali vzrásť úroky o jedno percento, znamenalo by to, že ľudia, ktorí si teraz zvolia dlhšiu fixáciu sadzby, budú síce krátkodobo platiť o niečo vyššiu splátku, no už o rok bude ich mesačná splátka nižšia, ako keby si úrok zaistili na kratší čas. Napríklad človek, ktorý by si vzal úver 50–tisíc eur na 20 rokov s viazanosťou sadzby na jeden rok, platil by dnes pri priemernom úroku splátku 324 eur mesačne. V prípade, že by mu po jednom roku banka zvýšila úrokovú sadzbu o jedno percento, znamenalo by to, že jeho mesačná splátka sa zvýši na 352 eur. No ak by si vybral úver s päťročnou viazanosťou úroku, jeho mesačná splátka by počas najbližších piatich rokov bola vo výške 331 eur. Prvý rok by síce platil mesačne o sedem eur viac ako pri ročnej viazanosti, ale v druhom roku by už každý mesiac ušetril 21 eur.

Samozrejme, môže sa stať, že úroky síce teraz vzrastú, no o rok sa zase znížia. Zo skorého poklesu úrokov tak budú profitovať len tí, ktorí sa rozhodnú pre kratšiu viazanosť sadzby.

Banky pri skončení fixácie úrokovej sadzby klientom umožňujú, aby si svoju fixáciu zmenili. To znamená, že ak niekto už úver spláca a v súčasnosti sa mu končí viazanosť úroku, môže sa rozhodnúť, že si úrok zafixuje na dlhší čas, aby sa vyhol zvýšeniu sadzieb v ďalšom roku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba