Na vyššie úroky doplatia aj starí klienti

Zvyšovanie úrokov z hypotekárnych úverov sa netýka len tých ľudí, ktorí si v súčasnosti berú úver. Ak vzrastú úroky, viac budú platiť aj tí, ktorí si úver zobrali už dávnejšie.

24.07.2011 09:25
dom, byt, prenájom, hypotéka, stavebné sporenie Foto:
Ilustračné foto
debata

Pri každom úvere si klient zvolí, na aký čas chce zafixovať svoju úrokovú sadzbu. Dlžník si môže vybrať od variabilnej úrokovej sadzby, pri ktorej mu banka môže úrok zmeniť prakticky kedykoľvek, až po viazanosť úroku na 20 rokov. Väčšinou však banky ponúkajú fixáciu úrokovej sadzby na jeden, päť a desať rokov. Po uplynutí tejto doby vždy banka prehodnotí úrok, ktorý klient platí, na základe aktuálnej situácie na trhu. V prípade, že úrokové sadzby od poslednej zmeny fixácie vzrástli, banka mu úrok zvýši. Vzrastie tak aj splátka, ktorú klient mesačne platí.

Od dĺžky fixácie závisí aj výška úroku, ktorú klient bude platiť. Najnižšie úroky sú tradične pri úveroch s najkratšou viazanosťou úroku. Klient tak platí na začiatku nižšiu splátku, ako keby si úrok zafixoval na dlhší čas, no zároveň banka vie, že v prípade rastu úrokov na finančných trhoch bude môcť čoskoro zvýšiť úrok aj klientovi.

Pred krízou ľudia uprednostňovali najkratšie viazanosti úrokových sadzieb. Úroky totiž dlhodobo klesali a kto si zvolil ročnú fixáciu sadzby, bol zvyknutý, že rok čo rok mu banka znižovala splátku hypotéky.

Počas krízy však úroky vzrástli a ľudia zrazu museli vynaložiť na splácanie úveru viac peňazí. Podľa bánk preto v poslednom období nastal odklon od najkratších viazaností úrokov a ľudia začali uprednostňovať najmä viazanosť úroku na päť rokov. Niektoré banky pridali aj trojročnú fixáciu úroku pre ľudí, ktorí nechcú byť vystavení riziku rýchleho zvýšenia mesačnej splátky, no nechcú si zafixovať svoj úrok až na päť rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba