Banky by sa mali o hypotekárnych klientov viac biť

Okrem stavebného sporenia by sa od budúceho roku malo výrazne zmeniť aj poskytovanie hypoték a ostatných úverov určených na bývanie. Banky budú musieť klientom dva mesiace vopred oznámiť zmenu úrokovej sadzby a tí tak budú mať dostatok času na to, aby našli na trhu výhodnejšiu ponuku.

08.08.2011 06:30
hypotéka, peňaženka, bývanie, úver, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Ministerstvo financií chce zároveň v novele zákona o bankách finančné domy prinútiť, aby pri skončení viazanosti úrokovej sadzby umožnili svojim klientom splatiť celý svoj dlh bez akýchkoľvek poplatkov. Podobnú zmenu síce zaviedla už novela zákona, ktorá je účinná od apríla, ale tá sa týkala len novoposkytnutých hypoték. Teraz ministerstvo plánuje možnosť splatiť úver bez poplatkov rozšíriť aj na staršie úvery.

Každý dlžník by sa mal po novom už pri uzatvorení zmluvy dozvedieť, z čoho sa jeho úroková sadzba skladá. Banka bude totiž každému musieť oznámiť základnú úrokovú sadzbu, ktorá predstavuje náklady banky spojené s poskytnutím úveru a maržu. Pri zmene úroku tak klient bude vidieť, či mu banka zvyšuje úrok preto, lebo jej vzrástli náklady na požičiavanie peňazí, alebo si chce zlepšiť svoj zisk zvýšením marže.

Všetky nové pravidlá sa okrem hypoték budú týkať aj ostatných úverov, ktoré sú založené nehnuteľnosťou a slúžia na zabezpečenie bývania. Viaceré banky totiž pred hypotékami uprednostňujú poskytovanie spotrebných úverov zabezpečených nehnuteľnosťou. Na ich poskytovanie totiž nemusia získavať peniaze z hypotekárnych záložných listov a bez obmedzení tak môžu dávať aj stopercentné hypotéky.

V súčasnosti si ľudia svoje úvery z jednej banky do druhej takmer neprenášajú. Ak by v skutočnosti začali banky súperiť aj o tých klientov, ktorí svoje úvery už splácajú, mohlo by to znamenať zníženie úrokových sadzieb, čo by sa odrazilo v menších splátkach pre klientov. S tým počíta aj ministerstvo financií.

Banky by po novom mali zabojovať aj o tých klientov, ktorí splácajú štátom dotovaný úver poskytnutý pred 1. júlom 2003. Ľuďom, ktorí si vzali hypotéku pred týmto termínom, bude štát až do konca splatnosti úveru znižovať úrok o stanovené percento. V mnohých prípadoch je však príspevok od štátu vyšší, ako by mal byť skutočný úrok podľa súčasných podmienok. To znamená, že títo ľudia by mali platiť nulový úrok. V skutočnosti však banky radšej zvýšia úrokovú sadzbu a klient platí aspoň minimálny úrok. Ministerstvo financií chce teraz týmto ľuďom umožniť, aby si mohli úver preniesť do inej banky bez straty nároku na štátnu bonifikáciu. Podmienkou však je, že nová banka musí poskytnúť klientovi nižší úrok ako pôvodná banka. Mnohým ľuďom by to mohlo priniesť nulové úroky. Ušetriť by mal aj štát, keďže vo viacerých prípadoch pravdepodobne títo klienti získajú nižší úrok, ako je zvýhodnenie od štátu, ktoré dnes poberajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba