Úroky v bankách sú na vrchole

Ľudia si aktuálne požičiavajú peniaze na bývanie výrazne drahšie ako pred štvrť rokom. Za necelé tri mesiace vzrástli úrokové sadzby v niektorých bankách o viac ako štvrť percenta.

22.09.2011 07:37
dom, byt, prenájom, hypotéka, stavebné sporenie Foto:
Ilustračné foto
debata

Slovenské finančné domy tak do cien pôžičiek postupne premietli dve zvyšovania základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky. S ďalším rastom úrokov sa už do konca roka nepočíta.

Tretí rast úrokov bol avizovaný, ale napokon k nemu nedôjde pre prichádzajúce spomaľovanie ekonomiky. Stále tiež nie sú vyriešené dlhové problémy eurozóny a s príchodom nového roka nie je vylúčený ani opätovný návrat do recesie.

„Je preto veľmi málo pravdepodobné, že Európska centrálna banka ešte v dohľadnej dobe zvýši úroky,“ povedal Marek Gabriš, analytik ČSOB. „Je však veľmi pravdepodobné, že pokiaľ by sa kríza ďalej eskalovala, tak Európska centrálna banka zníži základnú sadzbu,“ dodal analytik Tatra banky Juraj Valachy.

V prípade zlého ekonomického vývoja sa centrálna banka lacnými peniazmi bude snažiť podporiť hospodársky rast. Pre ľudí to znamená lacnejšie pôžičky na bývanie či autá, ale i rýchlejšie znehodnocovanie zarobených peňazí na vkladových účtoch. Kým tento rok nenabrala dlhová kríza na obrátkach, ECB zvyšovala úroky, čím sa zase snažila zmierniť rast cien. Po zvýšení úrokov je totiž spravidla menej peňazí v obehu, čo znižuje dopyt a tlačí ceny smerom nadol.

Finančné domy si tak dnes od Európskej centrálnej banky požičajú za 1,5-percentný úrok. Zdvihnutím úrokov o pol percentuálneho bodu sa centrálna banka snažila udržať infláciu všetkých krajín platiacich eurom na úrovni dvoch percent.

Úvery tento rok postupne draželi. Koncom minulého roka ponúkala napríklad Tatra banka ľuďom hypotéku za ročný úrok 3,75 percenta. V júni tohto roku si už ten istý klient požičal na bývanie 64-tisíc eur s ročným úrokom 4,25 percenta. No a aktuálne získa človek s čistým mesačným príjmom osemsto eur rovnakú sumu už za 4,65-percentný úrok. Podobné zvyšovanie nastalo podľa prieskumu Pravdy aj v ostatných slovenských bankách.

Ľudia tak dnes musia počítať s o niekoľko desiatok eur vyššími mesačnými splátkami ako pred rokom. Kým v jeseni minulého roku by mesačná splátka 64-tisícového úveru bola pri ročnom úroku 3,75 percenta približne 296 eur, dnes zaplatí človek za rovnakú sumu pri ročnom úroku 4,65 percenta takmer o 34 eur viac. Na druhej strane ľudia v porovnaní s minulosťou zarábajú viac na uložení vkladov v bankách. Naposledy napríklad tento týždeň pristúpila k zvyšovaniu úrokov J&T banka. Pri povinnom vklade desať tisíc eur ponúka ľuďom 3,3-percentný úrok. Pri nižších vkladoch sa na trhu dajú aktuálne nájsť i ponuky s 2,8-percentným úrokom.

debata chyba