Mikloš chce znížiť stavebnú prémiu

Ministerstvo financií chce v budúcom roku ešte viac šetriť na podpore stavebného sporenia. "Budem navrhovať vláde, aby táto štátna podpora bola nižšia," vyhlásil minister financií Ivan Mikloš. Ročne dáva štát na stavebné sporenie vyše 40 miliónov eur.

22.09.2011 08:42
hypotéka, stavebné sporenie, úver, nehnuteľnosť Foto:
Ilustračné foto
debata

„Považujem to za neefektívne, pretože podstatnú časť tejto podpory zhltli poplatky stavebných sporiteľní. Zároveň drvivá väčšina poskytnutých úverov boli vysoko úročené. Čo nemá zmysel ani logiku,“ dodáva Mikloš. Ako uviedol, doteraz z tejto podpory profi tovali najmä inštitúcie, ktoré poskytovali stavebné sporenie.

Stavebná prémia je teraz vo výške 66,40 eura. Okrem zatiaľ nešpecifikovaného návrhu na jej zníženie Mikloš už nedávno v parlamente presadil ďalšie zmeny v stavebnom sporení. Nárok na štátnu prémiu stratí od Nového roka asi 100–tisíc sporiteľov, ktorí čerpajú medziúver. Zároveň sa menia aj poplatky. „Podpora je pre ľudí, preto budú po novom platiť nižšie poplatky. Odhadujeme, že už v prvom roku zaplatia klienti na poplatkoch stavebným sporiteľniam a bankám, ktoré poskytujú stavebné sporenie o desať miliónov eur menej ako doteraz,“ spresnil. Novela ešte čaká na podpis prezidenta.

O ďalšom návrhu na zníženie prémie ešte zrejme bude rokovať koalícia. Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií však už v júni tohto roka upozornil, že dotovanie treba zrušiť. „Stavebné sporiteľne poskytujú prevažne drahé medziúvery a úročenie vkladov bez prémie je nižšie ako porovnateľné termínované vklady v bankách,“ upozornil inštitút. Stavebné sporiteľne kritiku odmietajú. Kritizujú, že výšku prémie budú určovať politici namiesto vzorca. „Je to návrat k politickému obchodovaniu s prémiou,“ reagoval Imrich Béreš, predseda predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne.

Úspory pri stavebnej prémii by pomohli štátnej kase, keďže ministerstvo financií sa snaží zaplátať 150–miliónovú dieru v návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Okrem toho sa dodatočne plánuje tiež zvýšiť daň na cigarety či zaviesť banková daň.

debata chyba