Ľudia s hypotékou dostanú viac času na zmenu banky

Ministerstvo financií chce znížiť úrokové sadzby z hypoték väčšou konkurenciou bánk. Tie by mali po novom bojovať nielen o nových klientov, ale aj o tých, ktorí hypotéku už splácajú.

02.11.2011 06:30
hypotéka, stavebné sporenie, úver, nehnuteľnosť Foto:
Ilustračné foto
debata

Dnes sa často stáva, že banka láka nových klientov na zvýhodnené úrokové sadzby. Tie však platia len do skončenia prvej fixácie. Keďže dnes ľudia takmer vôbec neprenášajú svoje úvery z jednej banky do druhej, môže im banka po skončení fixácie úrok výrazne zvýšiť, bez toho, aby sa obávala, že príde o klientov.

Od januára by banky mali každú zmenu úrokovej sadzby oznámiť klientovi dva mesiace vopred. Ten by tak mal získať dostatočnú časovú rezervu na to, aby mohol obísť ostatné banky a zistiť, či by neušetril, keby svoj úver preniesol k nim. Jeho pôvodná banka mu pritom nebude môcť v predčasnom splatení úveru nijako brániť. Pri zmene fixácie mu to bude musieť umožniť bez poplatku.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Úver predražia nielen úroky, ale aj poplatky
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„Pre našich klientov sa zmení len to, že informáciu o výške novej sadzby budú mať skôr. My im však už dnes dávame zhruba jeden a pol mesiaca na to, aby podali žiadosť o predčasné splatenie úveru a rovnaká doba bude platiť aj v budúcnosti. Preto neočakávame že by táto zmena mala mať vplyv na záujem o refinancovanie,“ tvrdí vedúca oddelenia úverov VÚB banky Angelika Farkašová. Slovenská sporiteľňa tvrdí, že dnes klientom zasiela informáciu o novom úroku približne mesiac vopred a Tatra banka šesť až deväť týždňov pred zmenou úroku.

Po novom budú musieť byť banky aj oveľa transparentnejšie pri oznámení nového úroku. Už nebude stačiť, že klientovi povedia jeho novú výšku, ale budú mu musieť oznámiť aj zloženie úroku. Ten sa bude skladať zo základnej úrokovej sadzby, ktorá bude vyjadrovať náklady banky, a z marže. Ak sa zvýši marža, klient bude vedieť, že banka chce na ňom viac zarobiť. V prípade, že vzrastie základná úroková sadzba, bude to znamenať, že banke vzrástli náklady na požičiavanie peňazí.

Ministerstvo financií sa už viackrát pokúsilo upraviť poskytovanie hypoték tak, aby si mohli klienti bez problémov preniesť svoj úver z jednej banky do druhej. Doteraz sa však všetky zmeny týkali len tých ľudí, ktorí si zobrali hypotéku až po zmene daného zákona. Novela zákona, ktorá začne platiť od januára, sa však nebude týkať len nových úverov, ale aj starých. To znamená, že aj tým klientom, ktorí už úver splácajú, budú musieť banky umožniť bezplatné splatenie úveru v čase fixácie a zároveň im budú musieť dva mesiace vopred oznámiť zmenu úrokovej sadzby.

Prvýkrát sa opatrenia budú týkať nielen klasických hypotekárnych úverov, ale aj spotrebných úverov založených nehnuteľnosťou, ktoré sú určené na financovanie bývanie. Viaceré banky totiž v posledných rokoch poskytujú namiesto hypoték najmä tieto spotrebné úvery. Platia totiž pri nich menej prísne pravidlá ako pri hypotékach. Banky tak môžu napríklad bez obmedzení poskytovať úvery až do výšky sto percent z hodnoty založenej nehnuteľnosti.

Aké zmeny čakajú hypotéky od budúceho roka

Dva mesiace pred zmenou úrokovej sadzby bude musieť banka klientovi oznámiť jej novú výšku. Mal by tak získať dostatočný čas na to, aby zistil, či mu konkurenčná banka nedá lepšiu ponuku.

Okrem samotnej úrokovej sadzby budú musieť banky klientovi oznámiť aj jej zloženie. Na základe toho sa klient dozvie, či banke vzrástli náklady na požičiavanie peňazí, alebo mu úrok zvýšila preto, že si chce zvýšiť svoju vlastnú maržu.

Tieto pravidlá sa nebudú vzťahovať len na ľudí, ktorí si vezmú novú hypotéku, ale aj na tých, ktorí už úver splácajú. Okrem samotných hypotekárnych úverov sa budú týkať aj spotrebných úverov založených nehnuteľnosťou, ktoré sú určené na financovanie bývania.

Zmeniť banku budú môcť aj ľudia, ktorí získali dotovaný úver pred 1.¤júlom 2003. Ak by si chceli svoj úver preniesť do inej banky v súčasnosti, prišli by o štátnu dotáciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba