Stavebným úverom kríza zatiaľ nehrozí

Kým banky začali v posledných týždňoch pre možnú budúcoročnú krízu sprísňovať úverové podmienky pri hypotékach a vo väčšej miere "lustrujú" bonitu klienta, stavebné sporiteľne kríza zatiaľ neohrozuje. Naopak, podmienky na získanie stavebného úveru či medziúveru dokonca zjemnili.

29.11.2011 15:39
domček, euro, hypotéka, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

V súčasnosti dostane klient stavebný úver s úrokovou sadzbou od 2,9 percenta a ak si chce požičať maximálne 40–tisíc eur, nemusí ani dokladovať mesačný príjem či ručiť nehnuteľnosťou. Úrokovú sadzbu má sporiteľ garantovanú počas celej doby splácania. Ak si doteraz klient nesporil vôbec, môže požiadať o medziúver. Jeho úroková sadzba je potom 6,49 percenta a je nutné aj záložné právo na nehnuteľnosť. „Na jednu úverovú zmluvu možno čerpať úverové prostriedky až do výšky 170–tisíc eur,“ povedal hovorca Prvej stavebnej sporiteľne Miloš Blanárik.

Od začiatku októbra tohto roka zvýšila najväčšia stavebná sporiteľňa aj vek žiadateľa o úver. Po novom požičia peniaze aj 62–ročnému klientovi, predtým musel mať o dva roky menej. Znížil sa aj minimálny limit poskytnutých finančných prostriedkov prostredníctvom medziúveru z päť– na tritisíc eur, takže sporitelia môžu úvery využívať aj na menšie investície. Blanárik zdôrazňuje jeden dôležitý faktor, prečo sa podmienky stavebných úverov nemenia. „Všetci stavební sporitelia, ktorí majú uzatvorenú zmluvu o stavebnom sporení, majú v nej automaticky garantované aj podmienky následného stavebného úveru bez ohľadu na dobu, kedy si tento úver budú čerpať,“ tvrdí hovorca sporiteľne. S týmto tvrdením sa zhoduje aj názor analytika, prečo stavebné sporiteľne podmienky nezmenili. „Klient má na stavebný úver nárok zo zákona po splnení predpísaných podmienok. Aj z tohto dôvodu sa vo všeobecnosti môže zdať, že sprísňovanie úverových podmienok je markantnejšie práve v klasických bankách pri hypotékach,“ porovnáva analytik Fincentra Ján Porázik.

„Sporenie je založené práve na stabilite podmienok aj v krízovom období. Stavebné sporiteľne pôsobia v uzavretom systéme kolobehu peňazí – vklady klientov, úvery klientom a splátky klientov,“ vysvetľuje Blanárik a zároveňdodáva, že sporiteľňa nemenila sadzby či podmienky na získanie úveru ani v krízovom roku 2010. Na to, aby bol dostatok vkladov na poskytovanie úverov, pozitívne vplýva štátna prémia. Momentálne je vo výške takmer 67 eur, a kým motivuje klientov sporiť, majú sporiteľne dostatok zdrojov na to, aby ich požičali inému klientovi.

Stavebná prémia by sa však od budúceho roka mala zmeniť. Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) ju chce znížiť na maximálne 15 eur. Návrh nižšej prémie sa dostane o pár dní do parlamentu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba