Splatiť hypotéku novým úverom bude ľahšie

Od januára bude v rámci hypoték platiť nová legislatíva, ktorá by mala priniesť vyššiu informovanosť a zvýhodnenie klienta.

27.12.2011 13:26
Reality, dom, hypotéka, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Dva mesiace pred zmenou úrokovej sadzby musí banka oznámiť svojmu klientovi jej novú výšku. Klient tak bude mať podľa hlavného analytika poradenskej spoločnosti Fincentrum Jána Porázika dostatok času na vyjednávanie o výhodnejšej sadzbe nielen vo svojej, ale aj v iných bankách. Člen predstavenstva sprostredkova­teľskej spoločnosti Finanzpartner Igor Čečko si myslí, že to prinesie výhody hlavne pre klienta a zvýši sa tak konkurenčné prostredie pre samotné banky.

Banka je povinná informovať klienta o úrokovej sadzbe jeho úveru s uvedením výšky základnej sadzby a hrubej marže banky, ktoré tvoria finálnu úrokovú sadzbu. No podľa VÚB banky je na každej banke, či to bude komunikovať, pretože klienta zaujíma skôr finálna celková sadzba ako jej členenie. „Úroková sadzba zložená z dvoch častí môže byť pre niektorých klientov príliš zložitá,“ domnieva sa podpredseda predstavenstva Slovenskej sporiteľne Štefan Máj.

Cieľom informačnej povinnosti je poskytnúť klientovi dostatočnú lehotu na prípadné predčasné splatenie úveru pri uplynutí fixácie. Pre klientov VÚB banky sa podľa jej vyjadrení zmení len to, že informáciu o výške novej sadzby budú mať skôr, lehota na bezplatné predčasné splatenie úveru bude zhruba rovnaká. Informovanie dva mesiace vopred zároveň podľa VÚB znamená, že ak banka medzičasom zmení sadzby, na klienta to nebude mať žiaden dopad, čo môže byť preňho pozitívne ale aj negatívne.

Banka musí umožniť klientovi na jeho žiadosť pri uplynutí doby fixácie splatiť úver predčasne bez účtovania poplatkov. Z pohľadu viacerých bánk to však nepredstavuje žiadnu zmenu, pretože takúto možnosť ponúkali aj doteraz. Podľa hovorkyne OTP Banky Zuzany Krenyitzkej si budú môcť klienti tiež znížiť svoju splátku hypotekárnych úverov poskytnutých do 30. júna 2003 tým, že splatia svoj úver úverom inej banky. Podmienkou však je, že nový úver bude s nižšou úrokovou sadzbou a splatnosť úveru nesmie byť predĺžená.

Cieľom podľa VÚB banky je, aby klient mohol s hypotékou prejsť do novej banky a preniesť si aj štátny príspevok, čo doteraz nebolo možné. Pri refinancovaní by oň prišiel. No maximálna výška dotácie na novom úvere bude vo výške pôvodnej dotácie, ale súčasne je obmedzená výškou úrokovej sadzby úveru. Teda ak má klient 6-percentnú dotáciu a získa nový úver za 5 %, dotácia sa zníži na 5 %. Ak neskôr sadzba stúpne napríklad na 7 %, dotácia bude 6 %.

„Rešpektujeme zmeny v zákone a sme pripravení ich implementovať od začiatku roka 2012. Faktom je, že časť opatrení pri úveroch na bývanie naša banka zaviedla ešte pred účinnosťou nového zákona,“ povedal Štefan Máj. Z celkového pohľadu je však presvedčený, že na slovenskom bankovom trhu vládne medzi bankami silná konkurencia, vďaka ktorej sú ceny úverov na bývanie na historických minimách. Tatra banka novelu vníma ako pozitívny krok vpred. „Veríme, že novela zákona o bankách neprinesie negatívne dopady, ani na klienta, ani na banku,“ povedal hovorca Tatra banky Boris Gandel.

debata chyba