Dotavaná hypotéka bude prístupná pre menej ľudí

Maximálna výška príjmu žiadateľa o zvýhodnenú hypotéku pre mladých sa od januára zníži na 999,70 eura. Táto suma bude platná pre celý prvý kvartál, pričom vo štvrtom kvartáli tohto roka ide o sumu 1015,30 eura.

30.12.2011 10:28
Hypotéka, bývanie, reality Foto:
Ilustračné foto
debata

Pre pokles priemernej hrubej mzdy v národnom hospodárstve za tretí kvartál 2011 na 769 eur klesne maximálna výška príjmu pre získanie dotovanej hypotéky o viac ako 15 eur. Ak o úver žiadajú spolu dvaja záujemcovia, napríklad manželia alebo partneri, je príjmová hranica dvojnásobná.

Podmienkou získania hypotéky pre mladých je vek žiadateľa, resp. žiadateľov, do 35 rokov. Úrokové zvýhodnenie je možné získať najviac na sumu 49 790,88 eura a zároveň maximálne na sumu zodpovedajúcu 70 percent z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Časť úveru prekračujúca niektorú z týchto hraníc sa úročí štandardnou úrokovou sadzbou. Zvýhodnenie platí päť rokov, pričom jeho výška sa zákonom o štátnom rozpočte stanovuje na každý kalendárny rok individuálne. Aktuálna výška je tri percentá. Hypotéky pre mladých sa poskytujú od roku 2007.

Ambíciou rezortu financií pritom ešte v úvodných mesiacoch roka 2011 bolo zmeniť pravidlá v rámci hypoték pre mladých. Zmenilo sa posudzovanie príjmu v prípade viacerých žiadateľov. Plánom bolo aj posunutie vekovej hranice smerom nahor. Žiadne konkrétne návrhy však vtedy nepadli. Podľa vtedajších vyjadrení rezortu to malo závisieť od objemu prostriedkov, ktoré by sa na posun vekovej hranice vyčlenili. Čím vyššia by bola veková hranica, tým väčší objem prostriedkov by bol potrebný na dotovanie hypoték pre mladých.

debata chyba