Štát požičiava na bývanie lacno, úver má však obmedzenia

Jeden z najlacnejších úverov na financovanie kúpy alebo výstavby bytu alebo domu poskytuje fyzickým osobám Štátny fond rozvoja bývania. Od fondu možno za nízke úrokové sadzby do 3,5 percenta získať úver na kúpu alebo výstavbu bytu až do výšky 52 300 eur so splatnosťou 30 rokov.

24.01.2012 11:27
hypotéka, bývanie, dom, sen, nájom, prenájom Foto:
Ilustračné foto
debata

„Nízke úrokové sadzby sa oproti minulému roku nemenili, rovnako ako ani podmienky poskytovania štátnej podpory,“ hovorí Zuzana Petrášová, zástupkyňa riaditeľa Štátneho fondu rozvoja bývania. Zmeny sa podľa nej očakávajú až v budúcom roku, keď sa má prijať nový zákon o štátnom fonde.

Lacná pôžička nie je určená pre každého. Žiadateľ musí splniť prísne kritériá, na základe ktorých môže fond jeho žiadosti vyhovieť. Zákon presne definuje, čo sa rozumie napríklad pod kúpou bytu. Ide o kúpu bytu od stavebníka uvedeného v kolaudačnom rozhodnutí, ak od nadobudnutia právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia neuplynuli viac ako dva roky. To však neplatí, ak ide o kúpu bytu žiadateľom, ktorým je odchovanec detského domova, ktorý rieši svoje prvé bývanie.

Takisto obmedzená je plocha obstarávaného bytu, či už ide výstavbu, nadstavbu, vstavbu, prístavbu, dostavbu, prípadne prestavbu nebytového priestoru v bytovom dome, v rodinnom dome alebo v polyfunkčnom dome alebo o kúpu bytu. Žiadateľ môže peniaze na bývanie od štátu dostať len vtedy, ak: podlahová plocha bytu v bytovom dome alebo v polyfunkčnom dome neprevyšuje 80 štvorcových metrov, podlahová plocha bytových priestorov a nebytových priestorov v rodinnom dome prislúchajúca k jednému bytu neprevyšuje 160 štvorcových metrov bez plochy pre garáž a viac ako polovica z tejto podlahovej plochy je určená na bývanie.

Dané limity fond zvyšovať neplánuje. „Štátny fond rozvoja bývania podporuje bývanie pre príjmovo slabšie skupiny a súčasne platné limity podlahovej plochy sú pre uvedených klientov dostatočné,“ vysvetľuje Petrášová.

Limity podlahovej plochy podľa nej zohľadňujú schopnosť občanov s nižšími príjmami financovať kúpu alebo výstavbu bytu a splácať výšku úveru. "Zároveň sa tak podporuje výstavba menších nehnuteľností, ktoré na trhu chýbajú. Preto sa o zmene zvyšovaní limitov neuvažuje, skôr o znížení " dodáva Petrášová.

Kto dostane podporu

Žiadateľom o úver môže byť fyzická osoba, ktorá je občanom SR a má na jej území trvalý pobyt a ktorá dovŕšila vek 18 rokov a má vlastný pravidelný príjem z podnikania alebo zo závislej činnosti alebo podľa osobitného predpisu. Obmedzenia platia predovšetkým v oblasti príjmu. Príjem žiadateľa nesmie prekračovať 3,5– násobok životného minima. Limity sa počítajú každému záujemcovi osobitne podľa počtu členov rodiny. Nesmie však byť ani nízky, po zaplatení splátky musí žiadateľovi zostať 1,3–násobok životného minima.

„Obmedzenie výšky príjmu žiadateľa je dané zákonom a musí byť preukázané príslušnými dokladmi. Fond nie je zástancom úpravy, ktorá by tieto podmienky zrušila,“ vysvetľuje Petrášová. Podľa nej je štátna podpora smerovaná tým príjmovým skupinám, ktoré si nedokážu zabezpečiť bývanie z vlastných zdrojov alebo pomocou iných úverov ako napríklad stavebné sporenie alebo hypotéky.

Žiadosti už treba posielať

Ak patríte do skupiny, ktorá spĺňa prísne kritériá, pošlite žiadosť čo najskôr. Fond totiž prideľuje peniaze podľa toho, v akom čase žiadosť prišla. Kritériom na poskytnutie úveru je teda aj čas, v akom žiadosť na fond prišla. Neposielajte ju však priamo na ŠFRB. Prijímajú ich obecné úrady v mieste príslušnom k stavbe, na ktorú úver žiadate. Obec je povinná do 14 dní od podania overiť všetky náležitosti a zaslať následne overenú žiadosť fondu. Štátny fond ju zaeviduje a podľa poradia, v akom žiadosti prichádzajú, zostaví poradovník. Následne rozhodne fond o poskytnutí alebo neposkytnutí úveru do 90 dní od dňa jej doručenia.

Fond poskytuje pôžičky dovtedy, kým nevyčerpá peniaze určené na jednotlivé programy. Ak fond rozhodne o pridelení pôžičky, zašle žiadateľovi do 30 dní návrh zmluvy. Takisto do 30 dní oznámi, že žiadosť zamietol. Čas, kým bude mať žiadateľ peniaze skutočne na účte, sa však môže ešte predĺžiť. žiadosť podmienky, sa zamietne. Žiadosti sa na doplnenie nevracajú, buď sa úver prizná alebo zamietne. Postupuje sa podľa poradia a keď je žiadosť vrátená, môže ju žiadateľ opraviť a poslať znovu na ŠFRB, ale pod novým poradovým číslom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba