Úroky z hypoték naďalej klesajú

Preferovanie lacných peňazí v ekonomikách krajín používajúcich spoločnú menu euro prináša ovocie aj pre bežných ľudí.

21.01.2013 10:05
hypotéka, ceny nehnuteľnotí, dom, nehnuteľnosť Foto:
Ilustračné foto.
debata

K výraznejšiemu zníženiu úrokov pre všetkých klientov sa zatiaľ odhodlala jedna banka. Podľa odborníkov sa najneskôr do konca marca pridajú ďalšie finančné domy. Jarné akcie by tak mohli prekonať aj historicky najnižšie 3-percentné úročenie pôžičky na byt či dom.

„Aktuálne je hypoúver s fixovanou sadzbou na dva roky úročený vo výške 3,59 percenta ročne,“ povedala Zuzana Ďuďaková, hovorkyňa UniCredit Bank. „V podstate ide o prvé tohtoročné zníženie úrokov. V priebehu februára sa pridajú ďalšie banky a koncom marca by mali vyvrcholiť jarné akcie na hypotéky,“ povedal Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančná hitparáda.

Banky už tradične ponúkajú najnižšie úroky v jarných a jesenných mesiacoch. Historicky najnižšie úroky na úrovni troch percent pre všetkých klientov ponúkala pred viac ako dvoma rokmi Volksbank Slovensko. Úrokovú vojnu vtedy tiež začala menšia banka a postupne na ňu reagovali aj najväčší trhoví hráči ako Tatra banka, VÚB banka a Slovenská sporiteľňa. „Veľké finančné domy určite nebudú chcieť stratiť svoj trhový podiel, a tak, ak by nízke úroky zaujali väčší počet ľudí, budú skôr či neskôr reagovať,“ dodal Ovčarik.

Priestor na znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankovou podporovaná politika lacných peňazí stlačila výnosy slovenských dlhopisov na jednu z historicky najnižších úrovni. Od ceny štátnych cenných papierov súkromné banky odvíjajú aj výšku úrokov pri hypotékach. Proti výraznému znižovaniu úrokov hovorí rastúca nezamestnanosť a klesajúci zisk finančných domov, ktorým zvýšený bankový odvod len v tomto roku zoberie približne 200 miliónov eur.

Z ďalších akcií momentálne Tatra banka odpúšťa poplatok za poskytnutie hypotéky. Slovenská sporiteľňa, rovnako ako aj VÚB banka znižujú svojim klientom výslednú úrokovú sadzbu, ak má klient u nich otvorený účet a aktívne ho využíva. Z menších bánk tiež Prima banka znižuje výsledný úrok hypotéky a poplatok za vedenie úverového účtu, ak u nej klient aktívne využíva osobný účet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba