Akciové hypotéky môžu ušetriť stovky eur, rozhodujúci by mal byť úrok

Viaceré banky sa v súčasnosti bijú o klientov akciovými hypotékami. Žiadatelia o úver tak nemusia platiť poplatok za poskytnutie úveru, alebo im banka odpustí niektoré splátky.

05.04.2012 06:30
hypotéka, bývanie, dom, sen, nájom, prenájom Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa Maroša Ovčarika z portálu FinančnáHitparáda. sk, ktorý porovnáva produkty jednotlivých bánk, je najčastejším lákadlom odpustenie vstupného poplatku. Ten si banky štandardne účtujú vo výške 0,7 až 0,9 percenta z výšky poskytnutého úveru. Ak si niekto chce požičať napríklad 50–tisíc eur, znamená to, že ak nevyužije akciu, zaplatí na tomto poplatku 350 až 450 eur.

„Odpustenie poplatku by však nemalo hrať rozhodujúcu úlohu pri výbere banky. Oveľa dôležitejšiu úlohu zohrávajú rozdiely v úrokovej sadzbe. Tie spôsobia niekoľkonásobne väčšie rozdiely, ako je úspora na poplatku,“ tvrdí Ovčarik. Pri úvere vo výške 50–tisíc eur na 20 rokov predstavuje každá desatina úroku rozdiel v mesačnej splátke približne 2,70 eura. Aj keď tento rozdiel vyzerá byť nízky, počas celej splatnosti pôžičky klient, ktorý bude mať o jednu desatinu percenta nižší úrok, zaplatí banke o 650 eur menej ako dlžník s vyšším úrokom. Ušetrí tak viac, ako by zaplatil na poplatku za poskytnutie úveru.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Aké poplatky si banky účtujú za hypotéky

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Jedným z lákadiel, na ktoré chcú banky uloviť hypotekárnych dlžníkov, sú aj sadzby rovnaké pre každého klienta. V súčasnosti takúto akciu ponúkajú pri vybraných fixáciách tri banky. Kým väčšinou závisí výška úrokovej sadzby od bonity klienta, tým, ktorí využijú túto akciu, banka garantuje, že im požičia za úrokovú sadzbu, ktorú propaguje v reklame.

Banky totiž zväčša propagujú len najnižšie úroky, za ktoré dostanú úvery najbonitnejší klienti. Aký úrok v skutočnosti žiadateľ bude platiť, sa tak väčšinou dozvie, až keď príde do pobočky banky. Banky výšku úroku garantujú len do skončenia prvého obdobia fixácie. Po jej skončení môže banka úrokovú sadzbu zmeniť. Úroková sadzba tak môže v porovnaní s akciovým úrokom, ktorý klient platil na začiatku, vzrásť.

Kto využije akciu s garantovanou úrokovou sadzbou, by sa tak mal pri skončení fixácie pre istotu poobzerať v iných bankách, aký úrok by zaplatil, keby si do nich preniesol svoj úver. Môže sa tak vyhnúť zvýšeniu mesačnej splátky.

ČSOB láka záujemcov o úver možnosťou preskočiť tri mesačné splátky. Akcia sa týka len hypoték s viazanosťou úrokovej sadzby minimálne tri roky. Banka klientovi počas prvých troch fixačných období odpustí vždy jednu splátku. Napríklad, ak si niekto zvolí fixáciu na päť rokov, banka mu prvú splátku odpustí počas prvých piatich rokov, v ďalších piatich rokoch mu odpustí druhú splátku a tretiu splátku nemusí klient zaplatiť v ďalších piatich rokoch. „Pozitívom je, že banka za klienta skutočne uhradí tieto splátky, nejde o odklad splátok,“ vraví Ovčarik. Celkovo suma všetkých troch odpustených splátok nesmie prekročiť 1 500 eur.

Na možnosť neplatenia splátok láka ľudí aj OTP Banka. Kto si zoberie hypotéku s viazanosťou sadzby aspoň tri roky, nemusí do konca tohto roku platiť splátky. „Tu však nedochádza k skutočnému odpusteniu splátky, len k odloženiu splácania na neskôr,“ povedal Ovčarik.

Slovenská sporiteľňa zase v rámci akcie klientom ručí za to, že sa im počas celej splatnosti úveru nezmení ich mesačná splátka. „Na druhej strane však klienti prichádzajú o možnosť v prípade, že na trhu budú výhodnejšie ponuky iných bánk, predčasne vyplatiť tento úver na bývanie jednorazovo bez poplatku,“ tvrdí Ovčarik.

Aj keď sa väčšina bánk sústreďuje na lákanie klientov na úvery na bývanie, niektoré ponúkajú aj akcie na spotrebné úvery. Pravdepodobne najvýraznejšie v súčasnosti promuje svoje spotrebné úvery UniCredit Bank, ktorá všetkým žiadateľom sľubuje deväťpercentný úrok bez ohľadu na bonitu. Priemerná úroková sadzba z nových spotrebných úverov podľa údajov Národnej banky Slovenska bola vo februári vo výške 14,7 percenta.

debata chyba