Hypotéky pre mladých sú od apríla dostupnejšie

Od 1. apríla môže získať štátom dotovanú hypotéku viac mladých ľudí.

09.04.2012 06:30
peniaze, výplata, bankovky, plat, boháč,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Hranica najvyššieho možného príjmu sa mení každé tri mesiace. Ľudia, ktorí chcú získať dotovaný úver, môžu zarábať najviac 1,3–násobok priemernej mzdy za predminulý štvrťrok. Od apríla do júna sa tak príjem bude posudzovať na základe priemerného platu za štvrtý kvartál minulého roku. Keďže na konci roka viacerí zamestnávatelia vyplácajú trináste platy, vianočné či koncoročné odmeny, je priemerná mzda v poslednom štvrťroku tradične najvyššia zo všetkých kvartálov.

Keďže priemerná mzda v štvrtom štvrťroku minulého roku bola vo výške 848 eur, môžu teraz získať zvýhodnenú hypotéku všetci žiadatelia, ktorých mesačný príjem neprekročil 1 102,40 eura. Od januára do marca mohli získať dotovaný úver len ľudia, ktorí nezarábali viac ako 999,70 eura.

„Táto hranica sa posudzuje vo vzťahu k priemernej hrubej mesačnej mzde žiadateľa za predchádzajúci rok. Teda dnes môžete zarábať aj viac, dôležité je, koľko ste zarábali vlani,“ povedala vedúca oddelenia úverov VÚB banky Melinda Péková.

Na dotovanú hypotéku majú nárok len ľudia, ktorí majú maximálne 35 rokov. Ak žiadajú o úver manželia, nesmie ani jeden z nich byť starší. V prípade dvoch žiadateľov sa však od minulého roku neposudzuje príjem každého zvlášť, ale berie sa do úvahy ich spoločný zárobok. Celkovo tak môžu zarábať najviac 2,6–násobok priemernej mzdy, čo je 2 204,80 eura. V minulosti, keď ani jeden z manželov nemohol zarábať viac ako 1,3–násobok priemernej mzdy, sa stávalo, že manželia nemali nárok na zvýhodnenú hypotéku, pretože jeden z nich zarábal o málo viac, ako dovoľoval zákon, napriek tomu, že druhý mal oveľa nižší príjem. Podľa súčasných podmienok by už zvýhodnený úver získali.

Mladí ľudia, ktorí splnia podmienky, budú platiť o tri percentá nižší úrok, ako by platili bez zvýhodnenia. O dve percentá im zníži úrokovú sadzbu štát a o jedno percento banka. Toto zvýhodnenie platí počas prvých piatich rokov splatnosti hypotéky.

Ak si napríklad niekto požičia 50–tisíc eur na 30 rokov a vďaka zvýhodneniu bude platiť dvojpercentný úrok, jeho mesačná splátka bude vo výške 184,81 eura. Ak by nemal štátnu dotáciu, musel by platiť päťpercentný úrok a jeho mesačná splátka by bola 268,41 eura. Každý mesiac tak ušetrí 83,60 eura a za päť rokov vďaka štátnemu zvýhodneniu bude celková úspora na splátkach vo výške 5 016 eur.

Dotáciu možno získať len na hypotéky do výšky 50–tisíc eur. Štát takisto podporuje len úvery do výšky 70 percent z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Ak si niekto chce požičať vyššiu sumu, alebo viac ako 70 percent zo založeného bytu alebo domu, musí za sumu, ktorá prekračuje tieto limity, platiť štandardný úrok.

Banky tvrdia, že záujem o dotované hypotéky pre mladých sa dlhodobo drží na porovnateľných úrovniach, respektíve rastie. V jednotlivých bankách je však zastúpenie dotovaných hypoték rôzne. „Aktuálne tvoria hypotéky pre mladých takmer 16 percent z predaja novoposkytnutých hypoték v ČSOB,“ povedala hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová. „Kým za prvé dva mesiace minulého roka predstavovali hypotéky pre mladých 41 percent hypotekárnych úverov poskytnutých VÚB bankou, v tomto roku je ich podiel o celých 10 percent vyšší,“ tvrdí Péková.

1 debata chyba