Pád Grécka prekazí Slovákom lacnejšie pôžičky

Očakávaný odchod Grécka z eurozóny po tom, čo politici nezostavili vládu a kabinet po ďalších voľbách zrejme odmietne škrty požadované Bruselom, zasiahne peňaženky Slovákov.

16.05.2012 20:00 , aktualizované: 17.05.2012 08:00
hypotéka, hypotéky, stavebné, sporenie Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Len nedávno avizované zlacňovanie hypoték sa zrejme konať nemusí. V hre je tiež šírenie dlhovej krízy a jej riešenie cez tlačenie nekrytých inflačných peňazí. Pozitíva rozšírenia krízy sú v lacnejšej rope a palivách či vo vyšších úrokoch na bankových vkladoch.

Zmena úrokov na hypotékach by mala byť prvým dosahom. „Je tu riziko, že my ako malá krajina napriek tomu, že na tom nie sme až tak zle, to dočasne "schytáme“ tiež vo forme vyšších požadovaných výnosov. To by mohlo mať negatívny dopad na úroky," potvrdil Marek Gábriš, analytik ČSOB. No po stabilizovaní situácie a dodávaní likvidity zo strany Európskej centrálnej banky by výnosy a rizikové prirážky zrejme opäť klesli. „Tu môže veľa urobiť aj vláda rýchlou konsolidáciou verejných financií,“ dodal Gábriš.

Inflácia ľuďom znehodnotí úspory v hotovosti. Odborníci radšej odporúčajú mať peniaze v nehnuteľnostiach. Časť ľudí má stále úspory v podielových fondoch, kde vývoj závisí od toho, ako sa politikom podarí vyriešiť súčasnú situáciu. „Obavy panujú najmä v tom zmysle, že trhy poklesnú a klesne aj dôvera, rizikové prirážky narastú, a to negatívne ovplyvní reálnu ekonomiku, čo bude mať spätne negatívny dopad na hospodárenie firiem. Takže ak sa nepodarí udržať dôveru, môže prísť k poklesu trhov, najmä akciových, a teda aj akciových zložiek fondov,“ vysvetlil Gábriš.

Súčasná situácia sa už prejavuje i na znižovaní ratingu VÚB a UniCredit Bank. Spomínané finančné domy totiž patria talianskym matkám, ktoré pre vlastnenie talianskych štátnych dlhopisov negatívne zasiahlo zhoršenie hodnotenia Talianska splácať záväzky. „Hodnotenie samostatnej finančnej sily VÚB sa nezmenilo, čo potvrdzuje, že zdravie banky ohrozené nebolo,“ povedal analytik VÚB Andrej Arady. Finančne silná je i slovenská UniCredit Bank.

Prepady sú odrazom toho, že Gréci odmietajú šetriť, čo je podmienkou európskej pomoci. „Faktom je, že dnes už skôr natrafíte na investora, ktorý očakáva, že Grécko menovú úniu opustí, ako na investora, ktorý verí, že Grécko v únii zotrvá, čo potvrdzuje aj najnovší prieskum agentúry Bloomberg,“ povedal Arady.

Grécko totiž potrebuje do konca júna nájsť úspory vo výške 11,5 miliardy eur tak, aby vyhovelo nárokom. „Ak túto podmienku nesplní, potom nemusí dostať ďalšiu dávku pomoci. Stávky sú teraz 3:1, že Grécko opustí euro, a to radšej skôr ako neskôr. Ja to očakávam na konci júla alebo začiatkom augusta,“ povedal Steen Jakobsen, hlavný ekonóm Saxo Bank.

„Pre trhy by tak výstup Grécka z únie nebol žiadnym prekvapením, čo napovedá, že zrejme ani negatívny dosah na finančné trhy zďaleka nedosiahne úroveň, ktorú si pamätáme po páde investičnej banky Lehman Brothers, ktorý odštartoval krízu v roku 2008,“ myslí si Arady. Napriek tomu tento scenár so sebou nesie obrovské riziko v podobe straty dôvery investorov voči zvyšku krajín používajúcich euro.

„Pohľadom optimistu by však prípadný výstup Grécka z eurozóny znamenal odchod najslabšieho člena, ktorý menovú úniu ťahal nadol, čo by v dlhodobom horizonte viedlo k jej posilneniu,“ uzavrel Arady.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba