Hypotéky majú historicky najnižšie úroky

Slováci majú možnosť požičať si na nové bývanie najlacnejšie v histórii. Pokles úrokov pri úveroch tak dosiahol nové dno. Niektoré úvery sú dokonca lacnejšie v porovnaní s priemerným úrokom v krajinách eurozóny.

22.03.2013 13:05
hypotéka, bývanie, dom, sen, nájom, prenájom Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Využitím jarných akcií slovenských bánk tak na mesačných splátkach môžu ľudia ušetriť desiatky eur mesačne. Týka sa to ľudí s novými úvermi, alebo tých občanov, ktorí majú pri končiacej sa fixácii starého úveru záujem vymeniť ho za lacnejší.

V súčasnosti ponúka UniCredit Bank pri fixácií na tri roky Hypoúver Invest s jednotnou úrokovou sadzbou vo výške 2,99 percenta ročne. Najlacnejší úver na bývanie mala pred rokmi pre Slovákov Volksbank (dnešná Sberbank) na úrovni 3 percent.

UniCredit Bank ponúka daný úver všetkým klientom a na základe mesačného príjmu žiadateľa o hypotéku sa určuje len maximálna výška pôžičky. Pri uzavretí hypotéky musí klient uzavrieť aj poistku proti nesplácaniu úveru a po zaplatení všetkých poplatkov stúpnu ročné úroky na 3,32 percenta za rok.

Ak sa teda klient rozhodne zobrať hypotéku vo výške 50-tisíc eur, ktorú bude splácať 25 rokov pri ročnom úroku 2,99 percenta, po započítaní všetkých mesačných poplatkov bude jeho splátka na úrovni 244 eur za mesiac. Na porovnanie, ponuka väčšiny bánk pre široké skupiny obyvateľstva sa momentálne pohybuje na úrovni 4,05 percenta za rok. V takomto prípade by ten istý klient pri rovnakých podmienkach za úver na bývanie vo výške 50-tisíc eur platil 279 eur za mesiac.

V krajinách používajúcich spoločnú menu euro si ľudia od bánk na bývanie požičiavajú v priemere za úrok 3,55 percenta za rok. Aktuálne jarné akcie sú tak konečne pod priemerom eurozóny. To platí aj pri nefixovaných úrokoch, kde napríklad mBank ponúka ľuďom hypotéku ročným úrokom už od 1,99 percenta. Nevýhodou nefixovaných úrokov je, že banka ich môže hocikedy zmeniť, na druhej strane klient potom môže odísť k lacnejšej konkurencií. Ak by banka prudko zvýšila úroky napríklad pre rozpad eurozóny, klient by nemal kam odísť, keďže vysoké úroky by mali aj konkurenčné banky. Naproti tomu pri fixovaných úrokoch je výška úroku istá pri akokoľvek silnej finančnej kríze.

„Súčasný pokles úrokových sadzieb odzrkadľuje, okrem silného konkurenčného boja, najmä pokles úročenia slovenských štátnych dlhopisov,“ povedal analytik Tatra banky Boris Fojtík. Lacné financovanie slovenského dlhu by malo vydržať, ak vláda dodrží sľubované tempo konsolidácie a tohtoročný deficit klesne pod tri percenta hrubého domáceho produktu. Ďalším dôvodom lacných úrokov je pumpovanie peňazí do ekonomiky zo strany Európskej centrálnej banky.

„Tiež bude dôležité, či sa výrazne nezvýšia nesplácané úvery,“ uzavrel Marek Gábriš, hlavný ekonóm ČSOB Finančnej skupiny. Ak by totiž pre neistú ekonomickú situáciu veľa ľudí prestalo splácať svoje úvery, banky by boli nútené utŕžené straty kompenzovať na drahších pôžičkách pre nových klientov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba