Lacnejšie úvery môžu prísť na jeseň

Požičať si na bývanie sa dnes dá vo viacerých bankách za úrok pod tromi percentami. Takto nízko zrazila ceny hypoték jarná úroková vojna slovenských finančných domov. Ďalšie významné akcie už tradične prichádzajú v jesenných mesiacoch. Finančné domy samozrejme ďalšie znižovanie úrokov dopredu nepotvrdia, lebo by si tým odradili potenciálnych klientov, ale s rastom úrokových sadzieb pri hypotékach v súčasnosti nepočíta žiadna slovenská banka.

07.06.2013 13:49
dom, hypotéka, manželia, novomanželia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Výška úrokov sa nedá dopredu predvídať, nakoľko každá banka razí svoju vlastnú cenovú politiku. Dramatické zníženie tento rok čakať už asi nemožno,“ povedal Andrej Hronej, vrchný riaditeľ úseku finančných a kapitálových trhov VÚB banky. Podobne hodnotili finančné domy vývoj úrokových sadzieb aj začiatkom roku 2013, keď následne v jarných mesiacoch prišli banky s akciami, pri ktorých úroky na hypotékach ponúkali za úrok pod tromi percentami ročne.

Tomu, že sa banky pobijú o klientov nízkymi úrokmi aj začiatkom jesene, nahrávajú klesajúce výnosy slovenských dlhopisov. Konkrétne pri poslednej aukcií predalo Slovensko dlhopisy s päťročnou lehotou splatnosti za historicky najnižší úrok 1,5 percenta za rok. „Pre stanovovanie cien je dôležitý aj vývoj sadzieb štátnych dlhopisov, keďže to predstavuje v danej ekonomike alternatívnu a relatívne ,bezpečnú' investíciu. Ich pokles pri zodpovednom hospodárení štátu teda môže vytvoriť priestor na pokles ceny peňazí pre úverované subjekty,“ zhodnotil hlavný analytik ČSOB banky Marek Gábriš.

Nižšie úroky by mohlo priniesť aj jesenné zníženie kľúčových sadzieb Európskou centrálnou bankou, ktorá ich včera ponechala nezmenené na úrovni 0,5 percenta. ECB má však aj iné nástroje, ako podporiť rast európskej ekonomiky. Najčastejšie sa spomína negatívna depozitná sadzba, ktorá by mala posúriť banky, aby poskytovali viac úverov.

Najväčším rizikom pre spomalenie klesania úrokov je rast nezamestnanosti spojený s vyššou mierou nesplácaných úverov. V takomto prípade by totiž banky očakávané straty rozpustili v neznižovaní úrokov pre nových klientov „Pre domáce subjekty je dôležitá okrem úrokovej sadzby aj dostupnosť úverov v pomere k hodnote nehnuteľnosti,“ pokračoval Gábriš. Momentálne sa ťažšie k pôžičkám od bánk dostávajú nižšie príjmové skupiny.

Na nižších klesajúcich úrokoch klienti bánk šetria reálne desiatky eur mesačne. Ak sa napríklad klient rozhodne zobrať hypotéku vo výške 50-tisíc, ktorú bude splácať 25 rokov za ročný úrok 2,99 percenta, tak po započítaní všetkých mesačných poplatkov bude jeho splátka na úrovni 243,95 eura za mesiac. Na porovnanie – ponuka väčšiny bánk sa momentálne pohybuje na úrovni 4,05 percenta za rok. V takomto prípade by ten istý klient pri rovnakých podmienkach za úver na bývanie vo výške 50-tisíc eur platil 278,57 eura za mesiac.

„Úrokové sadzby na vkladoch pravdepodobne zostanú na nízkych úrovniach a nahor ich môžu na krátko potiahnuť prípadné kampane v jednotlivých bankách,“ povedal Ľubomír Koršňák, hlavný ekonóm UniCredit bank Slovakia. Najvyššie trhové úroky pri vkladoch do desaťtisíc eur sa pohybujú na úrovni dvoch percent za rok. V tomto roku napríklad UniCredit bank počíta s infláciou 2,4 percenta. Pre rast cien tak ľudia na uložení v bankách reálne v roku 2013 prerobia, kým rizikové zadlžovanie je najlacnejšie v histórii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba