Banky ponúkajú lacnejšie hypotéky

Požičať si peniaze na nový byt či dom možno v súčasnosti lacnejšie ako kedykoľvek predtým. Priemerné úrokové sadzby z hypoték v posledných mesiacoch dosahujú najnižšie úrovne v histórii.

15.08.2013 06:30
hypotéka, stavebné, sporenie, prenájom Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa údajov Národnej banky Slovenska v júni banky dávali nové úvery na bývanie s fixáciou úrokovej sadzby od jedného do piatich rokov s priemernou sadzbou 3,94 percenta. Pri fixácii do jedného roka bol priemerný úrok 3,79 percenta, mesiac predtým to bolo 3,71 percenta. Takéto lacné hypotéky na Slovensku doteraz neboli.

Nízke úroky potvrdzuje aj prieskum portálu FinančnáHitpa­ráda.sk. Jej zamestnanec navštívil pobočky bánk a žiadal o úver. Pri viazanosti úrokovej sadzby na tri roky mu sedem z jedenástich bánk ponúklo úrok nižší ako štyri percentá.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ako si preniesť hypotéku z jednej banky do druhej?.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

V porovnaní s priemerným úrokom v krajinách platiacich eurom, si však slovenské banky stále pýtajú nadpriemerne veľa. Priemerný úrok v eurozóne pri viazanosti sadzby do jedného roka dosiahol v júni 2,82 percenta a pri fixácii na jeden až päť rokov to bolo 2,99 percenta. Ešte výraznejší rozdiel je pri dlhších viazanostiach. Kto sa rozhodne zafixovať svoj úrok na päť až desať rokov, dostane na Slovensku úrok 5,79 percenta. Priemer eurozóny je 2,87 percenta.

Maroš Ovčarik z portálu FinančnáHitpa­ráda.sk neočakáva, že by banky na Slovensku ďalej znižovali úroky. „Na jednej strane priestor na znižovanie ceny zdrojov, ktoré banky získavajú, je už obmedzený, na druhej strane neočakávam, že by banky výraznejšie siahli na svoje marže. Ochota bánk siahať na svoje marže môže byť limitovaná aj zrušením poplatkov za vedenie úverových účtov,“ tvrdí Ovčarik.

Predstavitelia bánk takisto nepredpokladajú, že by úroky z úverov na bývanie išli ešte nižšie a dostali sa na európsky priemer. „Úroveň úrokových sadzieb na hypotéky ovplyvňuje viacero faktorov. Medzi najdôležitejšie patrí výška úročenia štátnych dlhopisov, ktorá je v prípade Slovenska vyššia ako vo väčšine krajín eurozóny,“ tvrdí analytik Tatra banky Juraj Valachy. Slovensko má zároveň jednu z najvyšších mier nezamestnanosti v eurozóne a zároveň ľudia majú veľmi nízku finančnú rezervu. Slováci sú tak pre banky rizikovejší.

Kto chce získať čo najvýhodnejší úrok, mal by obehať čo najviac bánk a v každej si dať vypracovať úverovú ponuku. Rozdiel medzi lacnejšou a drahšou ponukou môže znamenať, že klient v prípade tej lacnejšej zaplatí na splátkach o tisíce eur menej.

Poobzerať po konkurenčných bankách by sa mali nielen noví žiadatelia o úver, ale aj tí, ktorí hypotéku už splácajú. Banky umožňujú preniesť si hypotéku z inej banky. Banky musia vždy pred skončením fixácie úrokovej sadzby klientov informovať, aký bude ich nový úrok. Klient by si mal vtedy zistiť, či mu iné banky neponúknu výhodnejšiu sadzbu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #úroky #refinancovanie