Prečo Slováci platia za hypotéky viac ako Portugalci?

Banky tvrdia, že na Slovensku sú vyššie úroky hypotekárnych úverov aj preto, že tunajšia nezamestnanosť patrí medzi najvyššie v eurozóne, a preto sú žiadatelia o úver rizikovejší ako ľudia z iných krajín. Napriek tomu existujú krajiny, ktoré majú ekonomické ukazovatele ešte horšie ako Slovensko, úrokové sadzby z úverov na bývanie sú však nižšie ako na Slovensku. Jednou z takých krajín je Portugalsko.

19.08.2013 06:30
hypotéka, dom, úroky Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Analytik Tatra banky Juraj Valachy vysvetľuje, prečo si Portugalci požičiavajú lacnejšie ako Slováci:

„Úročenie celého objemu hypoték je v Portugalsku momentálne na úrovni 1,46 %. Dôvodom je, že takmer celé portfólio hypoték je priamo závislé od sadzby Euribor + riziková marža. To znamená, že dramatickým poklesom sadzieb Euriboru (v roku 2009) došlo mechanicky k zníženiu aj celkových sadzieb. Zároveň úroveň rizikovej marže je v čase zafixovaná a banky ju nemôžu meniť.

Tieto marže boli stanovované ešte pred krízou, keď boli očakávania o ďalšom vývoji ekonomiky Portugalska (a teda aj rizikovosti domácnosti) diametrálne odlišné od skutočnosti. Preto v prípade, keď je marža povedzme 1 % a Euribor napríklad 0,5 %, tak celková sadzba je 1,5%.

Len na ilustráciu, tesne pred vypuknutím krízy v roku 2008 bola riziková marža len okolo 0,5 %. Výška tejto marže absolútne nezodpovedá rizikovosti, ktorú majú v súčasnosti portugalské hypotéky. Samozrejme, že banky nástupom krízy a zmenených vyhliadok portugalskej ekonomiky prehodnotili výšku rizikovej marže a súčasní noví klienti dostávajú maržu, ktorá lepšie zodpovedá ich rizikovosti.

Aktuálne sa marža pohybuje okolo 3 %. Preto je aktuálne úročenie novoposkytnutých portugalských hypoték na úrovni 3,18 %. Stále ide o hypotéky zavesené na Euribor, ktoré sú z princípu veľmi volatilné a pre stabilitu bankového sektora rizikové.

Na druhej strane úročenie vkladov domácností je na úrovni 3 %, keďže gro vkladov je na dlhých termínovaných vkladoch, o ktoré banky bažiace po likvidite zvádzali veľký konkurenčný boj. Podľa správy o finančnej stabilite, ktorú vydala Portugalská centrálna banka v máji 2013, je celkové úročenie depozít vyššie ako úročenie úverov domácností. Stabilita takéhoto bankového sektora je veľmi vratká a v dlhodobom horizonte absolútne neudržateľná.“

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #hypotéka #Tatra banka