Dotovanú hypotéku bude môcť získať viac ľudí

Maximálna výška príjmu žiadateľa na získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých sa od októbra zvýši o 37,70 eura na 1 063,40 eura.

04.09.2013 13:32
dom, hypotéka, manželia, novomanželia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Naposledy sa hranica menila začiatkom júla, vtedy sa znížila o necelých 112 eur na 1 025,70 eur a tá je platná do konca septembra. Štatistický úrad totiž zverejnil údaj o priemernej hrubej mzde v národnom hospodárstve za druhý kvartál, ktorá dosiahla 818 eur a medzikvartálne stúpla o 29 eur.

Výška príjmovej hranice na priznanie zvýhodnenej hypotéky sa mení každý štvrťrok. Predstavuje 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Jej výšku určuje Štatistický úrad SR. Hranica sa porovnáva s priemernou hrubou mzdou žiadateľa za predchádzajúci kalendárny rok. Mladí ľudia do 35 rokov tak môžu získať štátom dotovanú hypotéku zníženú o 3 %. Pri manželoch, respektíve partneroch, nesmie ich spoločný príjem prevýšiť dvojnásobok príjmovej hranice.

Dotáciu k úrokovej sadzbe je možné získať najviac na sumu 50-tisíc eur a zároveň maximálne na sumu zodpovedajúcu 70 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Časť úveru prekračujúca niektorú z týchto hraníc sa úročí štandardnou úrokovou sadzbou. Úrokové zvýhodnenie platí počas piatich rokov od poskytnutia hypotéky. Výška zvýhodnenia sa stanovuje zákonom o štátnom rozpočte na každý kalendárny rok individuálne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zvýhodnená hypotéka