Úver vyberajte podľa toho, čo kupujete. Byt či dom

Možností, ako si zaobstarať peniaze na bývanie, je hneď niekoľko. Hypotekárny úver, spotrebný úver zabezpečený nehnuteľnosťou, medziúver či úver zo stavebnej sporiteľne.

29.09.2013 06:30
hypotéka, stavebné, sporenie, nehnuteľnosť Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Spotrebný úver zabezpečený nehnuteľnosťou je úver na dlhšie časové obdobie, ktorého cieľom je nadobudnutie alebo prestavba nehnuteľnosti. "Podmienkou jeho poskytnutia je zriadenie záložného práva na nehnuteľnosť v prospech banky,“ hovorí Radoslav Papánek zo Salve Finance. Výška poskytnutých peňazí môže byť do výšky založenej nehnuteľnosti alebo aj viac. Na rozdiel od hypotekárneho úveru, kde banka môže podľa zákona poskytnúť maximálne 70 percent z ceny založenej nehnuteľnosti. Výhodou však je, že klienti vo veku do 35 rokov si môžu pri hypotekárnom úvere uplatniť nárok na štátny príspevok pre mladých. Inak veľmi veľké rozdiely medzi obidvomi typmi úverov nie sú.

Ďalšia možnosť, ako si pomôcť pri zabezpečení bývania, je medziúver. „Je to špecifický úverový produkt poskytnutý len stavebnými sporiteľňami,“ uvádza Radoslav Papánek. Ak sa žiadateľovi o stavebné sporenie nepodarilo nasporiť sumu požadovanú stavebnou sporiteľňou. V takomto prípade je možné využiť medziúver.

V súčasnosti sú historicky najnižšie úroky na spotrebných úveroch zabezpečených nehnuteľnosťou. Odborník na financie preto radí, zafixovať si úrok na čo najdlhšiu dobu.

Splácať akýkoľvek úver je záťaž pre každú rodinnú peňaženku. Štát tiež pomáha pri riešení bytovej otázky, a to dvoma spôsobmi. Prvým je štátny príspevok pre mladých a druhým štátna prémia pri stavebnom sporení.

"Hypotekárny úver pre mladých je určený pre klientov do 35 rokov s príjmom do 1 063,40 eura alebo pre dvoch žiadateľov do 2 126,80 eura,“ spresňuje Papánek. Nevýhodou pri tomto type úveru je výška hypotekárneho úveru, ktorý je možné čerpať len do 70 % z ceny nehnuteľnosti, ktorú určí odborný odhadca.

Výhody štátnej prémie pri stavebnom sporení nie sú ohraničené vekom. Sporitelia však musia splniť stanovené podmienky, ktoré sa k 1. 1. 2014 budú meniť. Do konca kalendárneho roka stačí na získanie maximálnej štátnej prémie (11,5 % z ročného vkladu) vložiť 48,11 eura mesačne alebo 577,30 eura ročne, od januára budúceho roka bude optimálny vklad 65,08 eura mesačne alebo 781,06 eura ročne.

Keď si chcete riešiť svoju bytovú situáciu, je dobré mať už nejakú časť sumy našetrenú. Potom aj podmienky na získanie úveru sú lepšie, ako keď je potrebné prefinancovať celú sumu. Odborník preto radí: „Najdôležitejšie je myslieť dopredu na to, či chcem kupovať nehnuteľnosť, stavať dom alebo rekonštruovať a vybrať si tak ten najvýhodnejší typ produktu.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #medziúver #stavebný úver