Dotovaná hypotéka bude prístupná pre menej ľudí

Maximálna výška príjmu žiadateľa na získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých sa od januára zníži o 19,50 eura na 1 043,90 eura.

04.12.2013 10:41
hypotéka, stavebné, sporenie, nehnuteľnosť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Naposledy sa hranica menila začiatkom októbra, vtedy sa zvýšila o 37,70 eura na 1 063,40 eura a tá je platná do konca roka. Štatistický úrad totiž zverejnil údaj o priemernej hrubej mzde v národnom hospodárstve za tretí kvartál, ktorá dosiahla 803 eur a medzikvartálne klesla o 15 eur.

Výška príjmovej hranice na priznanie zvýhodnenej hypotéky sa mení každý štvrťrok. Predstavuje 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Jej výšku určuje Štatistický úrad SR. Hranica sa porovnáva s priemernou hrubou mzdou žiadateľa za predchádzajúci kalendárny rok. Mladí ľudia do 35 rokov tak môžu získať štátom dotovanú hypotéku zníženú o 3 %. Pri manželoch, resp. partneroch, nesmie ich spoločný príjem prevýšiť dvojnásobok príjmovej hranice.

Dotáciu k úrokovej sadzbe je možné získať najviac na sumu 50 tisíc eur a zároveň maximálne na sumu zodpovedajúcu 70 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Časť úveru prekračujúca niektorú z týchto hraníc sa úročí štandardnou úrokovou sadzbou. Úrokové zvýhodnenie platí počas piatich rokov od poskytnutia hypotéky. Jeho výška sa stanovuje zákonom o štátnom rozpočte na každý kalendárny rok individuálne.

debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #zvýhodnená hypotéka