Hypotéky môžu lacnieť ešte pár mesiacov

Postupné obmedzovanie tlačenia nových peňazí zastaví už v tomto roku zlacňovanie pôžičiek na bývanie aj na Slovensku. Najlacnejšie si tak Slováci budú môcť požičiavať pravdepodobne na jar alebo v jeseni tohto roku. Využitie najvýhodnejšej ponuky ušetrí ľuďom až desiatky eur na mesačných splátkach.

03.02.2014 20:00 , aktualizované: 04.02.2014 08:00
hypotéky, byt, zariaďovanie, Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

„Úrokové sadzby na hypotékach pravdepodobne už v prvej polovici tohto roka dosiahnu svoje minimá,“ povedal Ľubomír Koršňák, hlavný ekonóm UniCredit Bank. Najvýhodnejšie ponuky finančných domov sa aktuálne pohybujú tesne pod trojpercentným úrokom. Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, zlacnenie aj o pár desatín percenta znamená veľkú úsporu.

Napríklad mesačná splátka hypotéky 60-tisíc eur s lehotou splatnosti tridsať rokov je 254 eur pri úroku tri percentá za rok. Ten istý úver okamžite o 16 eur zlacnie v prípade, že by banka požadovala ročný úrok len 2,5 percenta. Mesačná splátka by tak klesla na 238 eur a pri nižšom úroku by klient za tridsať rokov ušetril až 5 760 eur. Finančné domy však nechcú odhadovať, kam až môžu klesnúť nimi ponúkané úroky.

„Vlani úroky na novoposkytnutých úveroch na bývanie klesli na trhu o zhruba 70 bázických bodov (0,7 percenta). Predpokladám, že sa v tomto roku pokles úrokov zastaví,“ odhadla Mária Valachyová, analytička Slovenskej sporiteľne. Spojené štáty americké totiž začali obmedzovať tlačenie nových peňazí. Kým ešte koncom minulého roka najväčšia ekonomika sveta vykupovala každý mesiac aktíva za 85 miliárd dolárov, tak aktuálne je to „len“ za 65 miliárd dolárov. Menej peňazí na finančných trhoch povedie k zdražovaniu bankových produktov.

„Výnosy európskych štátnych dlhopisov sa pravdepodobne už odrazia odo dna, čo bude tlačiť nahor aj na ceny hypoték. Na druhej strane, konkurenčný tlak medzi bankami zabráni razantnejšiemu rastu úrokov na úveroch na bývanie,“ pokračovala Valachyová. Finančné domy by úvery zdražovať nemuseli aj pre vysoké marže v porovnaní s ostatnými krajinami používajúcimi spoločnú menu euro. Najlacnejšie priemerné úroky na bývanie majú vo Fínsku a to na úrovni 1,46 percenta za rok. Tie slovenské sú aj po piatich rokoch zlacňovania na priemernej úrovni 4,67 percenta za rok.

Na získavanie nových klientov úrokmi pod tri percentá stavila napríklad VÚB banka. „Aktuálne ponúkame pri fixácií na tri a päť rokov jednotnú sadzbu 2,99 percenta za rok pre všetkých klientov s výnimkou tých s najhoršou bonitou,“ povedala Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky. Akcia platí, len ak výška úveru je nad 60-tisíc eur. Zároveň poskytnutý úver financuje maximálne 80 percent hodnoty nehnuteľnosti. „Zvýhodnená úroková sadzba je pri stopercentnom financovaní možná len v Bratislave a Košiciach,“ dodala Walterová.

Možnosť získania podobne nízkych úrokov majú aj ďalšie banky. V Slovenskej sporiteľni najnižšie úroky klienti získajú, ak si v banke vedú účet, mesačne naň poukazujú príjem vo výške aspoň 1,5-násobku splátky úveru a celý úver majú poistený priamo v banke. „Pri päťročnom fixe je možné získať úver na bývanie so sadzbou už 3,09 percenta ročne, čo je najnižšia sadzba v histórii Slovenskej sporiteľne,“ priblížil Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne.

Okrem toho finančné domy poskytujú aj iné zaujímavé výhody. „Prostredníctvom mobilnej aplikácie ČSOB SmartBanking sa dá mimoriadna splátka urobiť priamo z pohodlia domova dokonca každý mesiac a to až do výšky 1,5 percenta zo zostatku istiny,“ uviedla Dáša Polláková, riaditeľka odboru úverov pre retail a SME ČSOB. Klient banky s hypotékou vo výške 50-tisíc eur a s lehotou splatnosti 30 rokov môže uhradením mimoriadnej splátky vo výške 257 eur ušetriť 466 eur a skrátiť si lehotu splatnosti o 4 mesiace. Spomínaný výpočet platí pre úrokovú sadzbu 3,46 percenta za rok a väčšina bánk umožňuje mimoriadnu splátku realizovať len pri zmene fixácie úrokovej sadzby.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #byt #hypotéka